Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (32)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Afslutning på sæsonen

tirsdag 15. juni 2021
Tilbageblik og farvel for nu!
af Merit Lenk

Så blev det den 15. juni... Og dermed også den sidste dag med standardiseret ringmærkning. Man har på det seneste godt kunne mærke, at sæsonen var ved at gå på hæld, men dagens ringmærkning har da vist juni fra sin fineste side. 
Det blev til en noget så værdig afslutning på sæsonen med hele 18 nye ringmærkede fugle fordelt på 13 arter, inklusive 3 nye mærkearter for mig: Topmejse (Crested Tit, Lophophanes cristatus), Skovpiber (Tree Pipit, Anthus trivialis) og Gulspurv (Yellowhammer, Emberiza citrinella). 

IMG_6222.jpg
Dagens Skovpiber. Foto: Merit Lenk

Ringmærkningen fortsatte da også til langt ud på dagen, og nettene blev først lukket helt i klokken 20:45 om aftenen - sæsonen blev altså afsluttet med stil på alle fronter! 

Dagens ringmærkning:

  • 1 Musvit (Great Tit, Parus Major)
  • 1 Topmejse (Crested Tit, Lophophanes cristatus)
  • 2 Gransanger (Chiffchaff, Phylloscopus collybita)
  • 1 Munk (Blackcap, Sylvia atricapilla)
  • 1 Tornsanger (Whitethroat, Curruca communis)
  • 1 Rødstjert (Redstart, Phoenicurus phoenicurus)
  • 1 Jernspurv (Dunnock, Prunella modularis)
  • 1 Skovspurv (Tree Sparrow, Passer monatnus)
  • 1 Skovpiber (Tree Pipit, Anthus trivialis)
  • 2 Bogfinke (Chaffinch, Fringilla coelebs)
  • 3 Tornirisk (Linnet, Linaria cannabina)
  • 1 Nordlig/Lille Gråsisken (Common/Lesser Redpoll, Acanthis flammea/cabaret)
  • 2 Gulspurv (Yellowhammer, Emberiza citrinella)

I alt: 18 ringmærkede fugle

 

Derudover havde vi igen igen natsværmerfællen tændt i nat, og det gav et godt udbytte! Highlightet for mig var Ligustersværmeren (Privet Hawk-Moth, Sphinx ligustri), en stor og imponerende natsværmer, der helt uventet sad på en æggebakke, da jeg vendte den om. En ægte skønherlighed! 

IMG_6157.jpg
Tre sværmere på en hånd: Lille Vinsværmer (Small Elephant Hawk-Moth, Deilephila porcellus), Ligustersværmer (Privet Hawk-Moth, Sphinx ligustri) og Poppelsværmer (Poplar Hawk-Moth, Laothoe populi)

At sæsonen er slut nu, kan dog også mærkes på andet end fuglene: stationen er ved at blive tom. Efter at både Taïma og Simon tog afsted i søndags, var vi jo kun 3 tilbage, og i dag tog Rasmus så også afsted. I de 4 uger, jeg har boet her sammen med ham, har han bidraget rigtig meget med blandt andet ringmærkning, godt humør, billeviden og observationer, og han skal have stor tak til alt sammen!

Og i dag er da også min sidste fulde dag på stationen, inden jeg tager hjemad i morgen. Det har været absolut skønt, og jeg kommer til at savne hverdagen med de andre. Jeg har i min tid her fået lært meget mere, end jeg havde troet, ikke blot om fugle, men også om natsværmere og vegansk mad og møgbiller og meget meget mere!
Så inden vi dykker ned i en oversigt over foråret, der gik, vil jeg også nå at sige mange tak for denne gang! Det har været en dejlig måned her, med både vidunderlige fugle, varierede vejrforhold, fantastiske oplevelser, en masse ny viden og frem for alt også bare det aller bedste selskab, man kunne have ønsket sig. Jeg glæder mig allerede rigtig meget til mit næste gensyn med stationen, dens omgivelser og de folk, der bringer stationen liv! <3


Opsamling på foråret 2021

Der blev i alt ringmærket 1867 fugle i 2021 til og med i dag, hvor Rødhals (Robin, Erithacus rubecula) var den talrigste art med 366 mærkede individer. En komplet oversigt over årets ringmærkning kan ses i tabellen for neden.

Skaermbillede_2021-06-15_221647.jpgSkaermbillede_2021-06-15_221826.jpg

Der har også været nogle gode genfangster iblandt, hvor de bedste egne genfangster må være en gammel Gulbug (Icterine Warbler, Hippolais icterina) ringmærket i 2015 og en gammel Gærdesanger (Lesser Whitethroat, Curruca curruca), ringmærket i 2014, der har slået aldersrekorden. 
Derudover blev der fanget både en britisk Fuglekonge (Goldcrest, Regulus regulus), norsk Gransanger (Chiffchaff, Phylloscopus collybita), fransk Løvsanger (Willow Warbler, Phylloscopus trochilus) og hollandsk Nordlig/Lille Gråsisken (Common/Lesser Redpoll, Acanthis flammea/cabaret). Vi glæder os til, at få nærmere information om dem!
Og sidst men ikke mindst blev en Vendehals (Wryneck, Jynx torquilla), som blev ringmærket her i foråret, genfanget kort efter på fuglestationen i Lista i Norge! 

 

Hvad observationerne det her forår angår, så blev der set en fin mængde sjældenheder og lokalt usædvanlige arter. Den, der nok står mest frem, er Storskråpen (Great Shearwater, Ardenna gravis), der blev set den 15. maj, men andre gode arter inkluderer:
Hvidvinget Måge (Iceland Gull, Larus glaucoides)
Amerikansk Sortand (Black Scoter, Melanitta americana)
Rovterne (Caspian Tern, Hydroprogne caspia)
Almindelig Skråpe (Manx Shearwater, Puffinus puffinus)
Markpiber (Tawny Pipit, Anthus campestris)
Rosenstær (Rosy Starling, Pastor roseus)
Biæder (Bee-eater, Merops apiaster)
Steppehøg (Pallid Harrier, Circus macrourus)
Hedehøg (Montagu's Harrier, Circus pygargus)
Mellemkjove (Pomarine Skua, Stercorarius pomarinus)
Islom (Great Northern Diver, Gavia immer)
Gulirisk (Serin, Serinus serinus)
Gråmåge (Glaucous Gull, Larus hyperboreus)

Det er også værd at nævne, at både Plettet Rørvagtel (Spotted Crake, Porzana porzana) og Sydlig Nattergal (Nightingale, Luscinia megarhynchos) blev optaget på lyd i løbet af foråret! 

Derudover var der et fint træk at Sortænder (Common Scoter, Melanitta nigra), hvor de travleste dage var 9. april med 6921 trækkende individer, 27. maj med 5771 individer og 26. marts med 4431 individer. Der kom også en god mængde Rødstrubede Lommer (Red-throated Diver, Gavia stellata) med 856 den 8. maj, 328 den 23. april og 222 den 7. april. Det medførte også, at der blev observeret hele 12 Sortstrubede Lommer i år (black-throated Diver, Gavia arctica). 

 

Og sidst, men absolut ikke mindst, skal alle de folk nævnes, der har bidraget på forskellig vis på stationen i år: Amanda Johannisson, Bent Jakobsen, David Manstrup, Emma Engell Sohnemann, Henrik Böhmer, Jacob Coleman, John Frikke, Jonas Gadgaard, Joshua Emil Haahr, Merit Lenk, Rasmus G. Momme, Samuel Perfect, Simon Christiansen, Simon Græsbøll, Svend Åge Clausen, Taïma Lorentzen, Xenia Salomonsen. Stort tak til alle! Og vi beklager, hvis vi har glemt nogle navne, alle bidrag er værdsatte, men man mister lidt overblik, især, når man blot har været her i et par uger. 

Sam forbliver lidt på stationen endnu, og vil jo nok få besøg af David af og til, så der er stadig lidt liv her fremover. Bliv hængende! 

 

Mange tak for nu, og på gensyn! 

 

Folk på stationen: Bent, Jesper, Rasmus, Samuel, Merit