Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2021 (84)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (10)feb. (13)mar. (24)apr. (29)maj (8)

Tid til Skandinavisk Birdrace!

lørdag 8. maj 2021
af Amanda Johannisson

Hele dagen har holdet af observatører og ringmærkere på stationen været fuldt fokuseret på at finde så mange arter som muligt - vi har nemlig taget initiativet til at afholde et skandinavisk Birdrace!
Vi havde inviteret flere fuglestationer fra Danmark, Norge og Sverige til at deltage, da det idag er Den Internationale Trækfugle Dag, World Migratory Bird Day (WMBD). Læs mere om baggrunden og se deltagerlisten på linket her.

IMG-6413.jpgTeam Blåvand er klar til en dag spækket med fede fugle! Vi har planlagt at kome vidt omkring i hele Blåvandområdet, med en grænse på 10 km fra stationen.

Dagen startede også rigtig godt ud, med et fint fremmøde af folk til havobservation. Med en ren vestenvind og lidt regn i løbet af natten, var der håb for en god morgen. Dagen ved Sydhukket producerede hele 931 rødstrubet lom (Gavia stellata)! Der var også en god sjat småspover, med 13 observationer. Andre højdepunkter var en ride (Rissa tridactyla), som Rasmus var meget stolt af selv at have fundet, samt 2 almindelig kjove (Stercorarius parasiticus).

Imens der blev spejdet ud over hukket, tog Samuel og jeg os af dagens ringmærkning. Antallet er stadig ikke noget at prale af, og dertil hjælper vinden os heller ikke særlig meget. Derimod kunne vi glæde os over hele to nye, og mega fede årsarter for stationen - rørsanger (Acrocephalus scirpaceus) og havesanger (Sylvia borin). Vi fik også endnu en fed overraskelse, da vi fangede en gransanger, der er ringmærket i Norge! Det er bare mega fedt, når vi får udenlandske ringe i hænderne, og dermed kan se, hvor fuglene faktisk har været henne. Og det passede jo helt perfekt til den Internationale Trækfugle Dag!

IMG-6341.jpgÅrets første rørsanger - læg lige mærke til den utrolig karakteristiske hovedform, og det aflange næb! Fed fugl!

IMG-6351.jpgÅrets første havesanger - selvom det videnskabelige navn, Sylvia borin, lægger op til dens 'kedelige' og uigenkendelige udseende, er det en utroligt smuk fugl.

IMG_20210508_130334.jpgDet har været en flot dag med lækkert vejr. Vi nyder vores smukke omgivelser. Her står vi og spejder over en vadeflade på den nordligste del af Skallingen.

Vi afslører vores resultater for Birdrace imorgen!


Ringmærkning: gransanger 9, løvsanger 4, munk 7, rørsanger 1, havesanger 1, rødhals 2, jernspurv 2, rødstjert 1, bogfinke 3

Folk: Samuel, Simon, Rasmus, David, Amanda

Mart... nå nej, Maj!?

fredag 7. maj 2021
af Rasmus G. Momme

Vi stod alle op - friske og veludhvilede, naturligvis - til en temmelig kold morgen...
Selvom vejret hverken var indbydende eller optimalt, så var det nu rart rent faktisk at kunne sætte net op, for en gangs skyld. Det blev dog ikke de store tal vi operede med i dag: flere dages regn og rusk og dræbende Nordvestenvind havde helt klart sat en prop i trækket, og der var tydeligvis ikke kommet mange nye fugle til. Vi går sådan og glæder os til forårs proppen ryger af champagneflasken heroppe. På et tidspunkt i dag kiggede vi allesammen på et facebook opslag fra Eilat i Israel, hvor de i de sidste par dage tydeligvis har væltet sig i Afrika-trækkere: Nattergale, fluesnappere, tornskader, sylvia-sangere... selvom der nok går lidt tid endnu, så GLÆDER vi os til de ALLESAMMEN når herop på vores breddegrader :-D
Meeen lidt fugle fandt dog, trods alt, vej til nettene, og man skal ikke kimse af fugle, der har trodset regn og blæst for at ankomme til Danmarks vestligste have: 2 smukke, gamle Solsorte (Turdus merula) pyntede især, og på lukkerunden sad en smuk Stillits (Carduelis carduelis) - det er en art man simeplthen ikke kan få nok af i hånden!

IMG 5868
Én af dagens to 3k+ Solsorte hanner

IMG 20210507 173820
En smuk 2k hun Stillits

Dagens mærkning: 

Rødhals (Erithacus rubecula)   - 8
Solsort (Turdus merual)             - 2
Munk (Sylvia atricapilla)             - 1
Stillits (Carduelis carduelis)       - 1
I alt:                                                   - 12

 

Da det ret hurtigt stod klart at der ikke ligefrem var brug for 3 personer til at plukke fugle i haverne, hoppede jeg ud på Sydhukket og joinede Simon på hans standhaftige morgenobs. Det blev faktisk nogle ret fede timer, hvor lidt opklaring efter den lidt snuskede morgen satte en smule skub i trækket: Højdepuntkerne blev 2 Alm. kjover (Stercorarius parasiticus), 8 Lovier (Uria aalge), og 10 Rider (Rissa tridactyla). Efter at have set rider i går sammen med Samuel, var det fedt i dag selv at være i stand til at pille dem ud i horisonten. 
Se dagens tal her!

Meget af eftermiddagen er gået med, hvad nogle måske ville kalde sløvhed eller ren afslapning. Vi vælger at kalde det: Restituering! For det har aldrig været vigtigere at være udhvilet, end netop imorgen - for imorgen afholdes det internationale Birdrace, hvor vi skal konkurere mod flere andre af Danmarks og Skandinaviens Fuglestationer om at finde flest arter på 24 timer! 
Det bliver mega fedt - og mega hårdt! Vi får travlt - men vi håber stadig på at kunne opdatere om hvordan det går på Facebook/Instagram - dog uden at afsløre for meget overfor de andre Fuglestationer ;-)

Nu har Simon lavet lækker vegansk lasagne, så når den er spist må man hellere sørge for at komme ordentligt tid i seng!

God aften derude

Gråt og vådt

torsdag 6. maj 2021
Silende regn og blæsende dag
af Simon Græsbøll

Ringmærkningen kunne ikke gennemføres i dag med den silende regn og kraftige vind fra nord/nordvest.

Samuel og Rasmus kæmpede sig gennem uvejret på morgenobs'en som gav nogle enkelte godbidder. De bedste observationer fra i dag må være 10 Småspove (Numenius phaeopus), 21 Rider (Rissa tridactyla) og 3 Almindelig Kjove (Stercorarius parasiticus). 

Se tallene fra dagens træktælling på Dofbasen her. 

Folk: Amanda, Rasmus, Samuel, Simon 

Norwegian Blackcap and busy scoter passage

onsdag 5. maj 2021
af Samuel Perfect

Both the ringing and seawatching observations produced some exciting results today. Despite somewhat windy conditions and some light rain the nets still produced a single 1st summer male Pied Flycatcher (Broget fluesnapper, Ficedula hypoleuca) and a Norwegian control female Blackcap (Munk, Sylvia atricapilla)!

IMG_20210505_071049.jpgNorwegian control 2nd calendar year female Blackcap (Munk, Sylvia atricapilla)

IMG_20210505_071332.jpg1st summer male Pied Flycatcher (Broget fluesnapper, Ficedula hypoleuca)

Highlights from the seawatch include 1 Red-necked Grebe (Gråstrubet lappedykker, Podiceps grisegena) migrating northwards, 4040 Common Scoter (Sortand, Melanitta nigra), and 158 Velvet Scoter (Fløjsand, Melanitta fusca). Interestingly, the latter often seem to migrate in a different direction relative to the Common Scoters (Sortand, Melanitta nigra) and rarely in association with other species.

The seawatch totals can be seen in full on DOFbasen here.

The skinner moth trap was active again last night and caught Early Grey (Gedeblad-Ugle, Xylocampa areola), Powdered Quaker (Grå Forårsugle, Orthosia gracilis), Hebrew Character (Gotisk Forårsugle, Orthosia gothica), Oblique Striped (Snerremåler, Phibalapteryx virgata), and Nutmeg (Bedeugle, Anarta trifolii).

OBLIQUE_STRIPED_05.05.2021_Blavand_Denmark_62.JPGOblique Striped (Snerremåler, Phibalapteryx virgata)

NUTMEG_05.05.2021_Blavand_Denmark_11.JPGNutmeg (Bedeugle, Anarta trifolii)

Ringing: 2 Chiffchaff (Gransanger), 4 Willow Warbler (Løvsanger), 9 Robin (Rødhals), Wren (Gærdesmutte), 1 Pied Flycatcher (Broget fluesnapper), 6 Blackcap (Munk), 4 Song Thrush (Sangdrossel), 1 Goldcrest (Fuglekonge), 1 Lesser Whitethroat (Gærdesanger), and 1 Chaffinch (Bogfinke).

People: Amanda, Rasmus and Samuel.

Regn og blæst og rengøring

tirsdag 4. maj 2021
Husgerninger og en rastende kjove
af Amanda Johannisson

Vi var idag forberedte på ikke at kunne åbne nogen net til ringmærkning, da det trak op til hård blæst og regn hele dagen. Men selvom vi har sådanne dage, kan man altid få tiden til at gå med andre opgaver i huset. Vi fik støvsuget hele hytten og ringlaboratoriet i stationshaven, og fik indtastet al data vi manglede fra sæsonen. Så lidt produktive har vi trods alt følt os.

Samuel stod for morgenobsen. Han var også forberedt på blæst og regn, og satte sig derfor i sabinebunkeren lidt nord for fyret, hvor man kan sidde i rimelig tørvejr og læ. Det var ikke det store træk, der forekom, men alligevel nogle lidt pudsige oplevelser han fik. Først to krikænder (Anas crecca) der fløj nord, derefter to krikænder mod syd, efterfuglt at endnu to krikænder mod nord, og slutteligt fire krikænder mod syd. Mon det bare har været det samme par der er fløjet frem og tilbage, og så lige taget noget venner med på sidste passering af bunkeren? Mod slutningen af obsen stødte han på en rastende kjove (mellem eller almindelig), hvilket vi ser ret sjældent, da de ofte befinder sig et godt stykke ude på havet.

Se tallene for dagens havobservation på DOFbasen her.

Rasmus' forældre kom på besøg i løbet af formiddagen, og da det klarede op i en lille times tid, kunne han vise dem rundt i fyrhaven. Heldigt nok fik de fanget en sangdrossel (Turdus philomelos) i helgolandsrusen, og dagens ringmærkning blev reddet med en enkelt fugl.

Ringmærkning: sangdrossel 1

Folk: Rasmus, Samuel, Amanda

Maj med april i bassen

mandag 3. maj 2021
Rødhalse, vendehals og ugle
af Rasmus G. Momme

Vækkeuret ringede 04:40… selvom man godt vidste, at det ville ske (man havde jo trods alt selv sat alarmen...) så var det stadig med en del søvn i øjnene, at vi sjoskede afsted ud og åbnede net. Alle trætte ovenpå en lang, men helt igennem FANTASTISK dag på Fanø i går. 

Efter morgenens mærkning, kunne man ikke helt lade være med at stille sig selv spørgsmålet: Er det april igen? Efter flere dages artsvariation med overtal af munk, løvs- og gransanger, var det tilbage til Rødhalse (Erithacus rubecula) og Fuglekonger (Regulus regulus) som dagens mest talrige arter. Ikke at det gjorde noget, det var bare lidt pudsigt – men de er måske de eneste arter der er benhårde nok til at trække i nordvestenvinden, som vi igen hygger os med her på Hukket efter flere dage med øst.

Meeeeen det er maj! Don't let the weather fool you - og hele 3 Gærdesangere (Curruca curruca) gik i nettet, samt ikke mindst: Sæsonens fjerde Vendehals (Jynx torquilla)! Den art er bare ren guf i hånden, og siden Simon nu var den eneste der ikke havde prøvet at mærke én, blev han naturligvis tilkaldt og fik lov til at ringmærke den. Han var meget MEGET glad skulle vi hilse og sige! Efter standarden genfangede vi den Vendehals som jeg havde mærket - det er formentlig dén der har siddet og sunget hele dagen i haven. 

IMG 6193
Genfangst af Vendehals

De bedste highlights fra dagens obs, som Simon stod for, var 1 Sortstrubet lom (Gavia arctica), 2 Alm. kjove (Stercorarius parasiticus), 316 Suler (Morus bassanus), næsten 200 Rødlommer (Gavia stellata) og 2 Rider (Rissa tridactyla). 

Tallene fra dagens observation kan ses her. 

ildfugl
Min første Lille ildfugl (Lycaena phlaeas) for i år <3

 Mine forældre kom besøg til middag, og havde taget en masse lækker frokost med til os alle. Svend, som var kommet forbi med plexiglas til Samuels natsværmerfælde OG med nye rullegardiner til ringmærkningslab'et (taaak!), blev og spiste med, og det var super hyggeligt! Efterfølgende tog mine forældre og jeg en lille tur til Skallingen: når de nu var på disse kanter, skulle de jo lige se noget af det mest storslåede natur vi har her i Danmark! Vejret var skønt, solen var høj, og bedst som man troede, det ikke kunne blive bedre, skræmte vi en Skovhornugle (Asio otus) op fra det eneste krat i miles omkreds! Hold op, hvor var den fed!

skovhornskovhorn2
En fed, fed oplevelse at flushe en Skovhornugle fra det sagnomspundne "Krondyr-krat" på Skallingen.

tornirisk
En lækker Tornirisk (Linaria cannabina) på vejen hjem - tror aldrig jeg har set så flot farvet en han!?!

 

Dagens mærkning:

Rødhals: 24
Munk: 2
Sangdrossel: 1
Vendehals: 1
Solsort: 3
Fuglekonge: 4
Løvsanger: 1
Gransanger: 1
Gærdesanger: 3

 

Stationens folk på ø-twitch

søndag 2. maj 2021
En sneppeklire på Fanø lokkede os på søndagstur
af Simon Græsbøll

Dårligt vejr tidligt om morgenen gjorde, at ringmærkningen blev udsat pga. regnvejr, men vi nåede dog at have nettene åbne den sidste to timer af standardtiden. Bedste fugle blev en adult hun Broget Fluesnapper (Ficedula hypoleuca) og en hun Rødstjert (Pohenicurus phoenicurus). 

phoenicurus.jpeg
Amanda viser her Rødstjerten frem, som lige nåede at ryge i nettet inden vi lukkede.

Dagens morgenobservation stod Samuel for indtil jeg vendte tilbage fra en sommerhustur, så jeg kunne tage den sidste time af obsen. Det blev til en god slat Hav-/Fjordterner (Sterna paradisaea / hirundo), 3 Almindelig Kjove (Stercorarius parasiticus) og lidt diversitet i vadefugle. 

Se tallene fra denne dags morgenobservation her.

Som mange andre birdere har vi også en ting for sjældenheder og det at tilføje nye kryds til sin artsliste. Rasmus og Amanda følte sig draget af en stationær Langnæbbet Sneppeklire (Limnodromus scolopaceus), som var meldt ud på Fanø. Desuden er en Rosenstær (Pastor roseus) blevet set i Nordby gennem længere tid, så den var jeg især interesseret i at tilføje til min liste. 

sneppeklire.jpeg
Vi så Langnæbbet Sneppeklire (Limnodromus scolopaceus) i sommerdragt gennem nogle timer.

nordveststranden.jpeg
Rasmus og Amanda var mega glade for at få et nyt livskryds, så meget at Rasmus måtte kaste sig i klitterne af ren glæde.

Hybenkrattene ude ved Nordveststranden kogte med småfugle, som var på dagstræk og forsøgte at snige sig forbi os ubemærkede. Det var især vokale løvs- og gransangere, som vi blev opmærksomme på, men også munke og fuglekonger og et par broget fluesnapper. Vi forsøgte desuden at gennemsøge villakvarterne i Nordby for den stationære Rosenstær, men uden held. 

fluesnapper.jpeg
En smækker han Broget Fluesnapper jagtede insekter lige foran vores obspost på Nordveststranden.

Efter at have ventet i noget tid på, at vi kunne komme ombord på en ledig færge, kom vi helt kvæstede tilbage til stationen med pizza lidt i ni, som blev fortæret med største sult og så var det ellers bare på hovedet i seng.

Ringmærkning: gransanger 8, løvsanger 1, fuglekonge 1, munk 6, rødhals 7, broget fluesnapper 1, rødstjert 1

Folk: Samuel, Rasmus, Amanda, Simon 

Endnu en vendehals!

lørdag 1. maj 2021
af Amanda Johannisson

Vi bliver ved med at håbe på flere fugle og flere forårsarter i nettene i disse dage, og vi bliver da også belønnet for vores tålmodighed. Selvom det ikke er det store antal fugle der dukker op på runderne, og det især tynder ud mod slutningen af standardtiden, holder vi hovedet højt, og nyder de arter der nu dukker op.

Vi skal da heller ikke klage, der røg jo endnu en vendehals (Jynx torquilla) i nettet på kl 7 runden i fyrhaven. Eftersom både Rasmus og jeg har haft én hver i hænderne til at ringmærke, takkede vi vores yderst tålmodige og enormt begavede læremester Samuel, ved at give ham fuglen til at ringmærke. Vi nyder altid rigtig godt af, at kunne suge til os af al den viden han har opnået gennem mange år som ringmærker og hovedansvarlig ringmærker på flere fuglestationer (både i Storbritannien og i Sverige). Vi glædes jo alle over at se og nærstudere den fantastiske fugl - det er nok ikke sidste gang den optræder i haven, nu vi har haft hele tre styks den sidste uges tid.
Da der var mødt flere op til havobservation i løbet af de tidlige morgentimer, fik nogle af områdets fugleentusiaster også mulighed for at se den tæt på ved fremvisning, med stor begejstring!

IMG_20210501_075635.jpgDen fine vendehals fra dagens ringmærkning vises frem til tålmodige birdere ved fuglestationens parkeringsplads.

Dagens træktælling ved morgenobsen tog Samuel sig af, mens Rasmus og jeg tog os af ringmærkningen. Han fik dog mulighed for at smutte ned og få vendehalsen i hånden, da Bent overtog obsen efter ham. Resten af morgenen tog han med os rundt og ringmærkede i de to haver.
Der trækker stadig en del sortænder (Melanitta nigra) og hf. terner (Sterna paradisaeaSterna hirundo) forbi hukket, og idag blev observatørerne også glædet med synet af en gul vipstjert (Motacilla flava). Forårsarter sniger sig ligeså stille ind på os.

Se tallene for dagens træktælling på DOFbasen her.

Ringmærkning: gransanger 4, løvsanger 1, fuglekonge 1, gærdesmutte 1, jernspurv 1, grønirisk 1, gærdesanger 1, sangdrossel 1, vendehals 1, hvid vipstjert 1, rødhals 3, munk 3

Folk: Samuel, Rasmus, Bent, Amanda

Quality over quantity

fredag 30. april 2021
af Samuel Perfect

Today's agenda included five hours of ringing, begining as usual from half an hour before sunrise (all nets open at 05:17am). Although the low totals of birds have reflected the unproductive weather conditions of the last month it has still been heartening to catch a modest selection of species (29 in total today).

We were lucky to catch another Wryneck (Vendehals, Jynx torquilla) after the standardised ringing.

vendehalsfb.jpgWryneck (Vendehals, Jynx torquilla) in all its glory.

IMG-5829.jpgAdult male Lesser Redpoll (Lille Gråsisken, Acanthis cabaret).

The observations from this morning's watch at Sydhukket were also rather modest. The highlights included a breeding plumage Black-throated Diver (Sortstrubet Lom, Gavia arctica) and three Arctic Skuas (Almindelig Kjove, Stercorarius parasiticus) migrating north.

Click here for a full acount of this morning's observations.

Ringing: 1 Goldcrest (Fuglekonge), 2 Lesser Redpoll (Lille Gråsisken), 5 Willow Warbler (Løvsanger), 2 Chiffchaff (Gransanger), 4 Robin (Rødhals), 1 Wren (Gærdesmutte), 1 Wryneck (Vendehals), 1 Goldfinch (Stillits), 3 Linnet (Tornirisk), 1 Great Tit (Musvit), 2 Blackbird (Solsort), and 1 Dunnock (Jernspurv).

People: Bent, Amanda, Rasmus, Simon and Samuel.

Afrika-trækkere!!

torsdag 29. april 2021
Flere nye arter for sæsonen
af Rasmus G. Momme

Yay! Første blog for mit vedkommende her på Blåvand Fuglestation! :-D
Det er vikelig skønt at være her – Simon, Amanda og Sam har taget super godt imod mig, og vi har allerede haft nogle virkelig fede dage. I dag var ingen undtagelse:

Morgenens vejr lignede gårsdagens ret meget, men med lidt mere vind. Simon, som var super klar på at få ringmærket noget mere, var med helt fra morgenstunden til at åbne net sammen med Amanda og jeg, mens Samuel tog sig af morgenobsen - hvor fedeste obs blev en sortstrubet lom lige i strandkanten.
Se tallene for dagens trækobservation på DOFbasen her.

Allerede fra første runde var det klart, at det ikke ville blive ligeså travlt som i går - men selvom vi "kun" nåede op på 29 mærkninger, var der i den grad godbider imellem!

Man kunne tydelig mærke at der begynder at være udskiftning i arterne som foråret (endelig) kommer snigende, for dagens rekordholder blev for første gang Munk (Sylvia atricapilla) - hele 8 stk. mærket.

IMG 20210429 090835
Munken og hans nonner

Første rigtige godbid sad i Fyrhaven. Simon og jeg var ved at tømme et net, og Amanda gik videre til det næste, og straks kunne vi høre hende komme med små glade udråb: årets første Brogede Fluesnapper (Ficedula hypoleuca) var røget i nettet - en lækker 2k han. Et par runder efter sad årets anden Gærdesanger (Curruca curruca) i nettet, og pludselig sad årets første Tornsanger (Curruca communis) i første net nede i stationshaven - en smuk gammel hun!

 IMG 20210429 075206
Dagens ultimative lækkerbisken: Broget fluesnapper (Ficedula hypoleuca)

IMG 5732
Dagens Tornsanger (Curruca communis) 

Ringmærkningen sluttede med endnu en gærdesanger på sidste runde, og sæsonens første ringmærkede skovpiber (Anthus trivialis) - en svær art at aldersbestemme, men med Samuels skarphed fik vi den bestemt til en 2k. 

IMG 5758
Efter efterhånden at have hørt en del af dem trække over, var det fedt endelig at få en Skovpiber (Anthus trivialis) i hånden. 

Under lukkerunde begyndte det at smådryppe - så med lidt smådårligt vejr og 4 godt trætte mennesker, blev eftermiddagen mest brugt indendørs. Småting blev ordnet, data blev indskrevet, og en brav kamp blev udkæmpet i køkkenet, hvor Amanda, Samuel og senere jeg selv kreerede en vegansk tærte - som endte med at smage VANVITTIG godt!

Ringmærkning:

Gransanger: 6
Løvssanger: 3
Munk: 8
Jernspurv: 1
Rødhals: 2
Broget fluesnapper: 1
Gærdesanger: 2
Tornirirsk: 1
Tornsanger: 1
Bogfinke: 1
Skovpiber: 1
Sangdrossel: 1
Solsort: 1

I alt: 29


1   |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9     NÆSTE