Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2018 (139)2017 (276)2016 (118)(se alle)

Stille dag

torsdag 16. august 2018
af David Manstrup

Vinden var i syd (193) 10 ms. Temperaturen lå på 19 grd. Skyerne dækkede det meste af himlen 7:8, men det holdte tørt. Sigten var grundet lavthængende skyer kun på 10 km. 

Det var en særdeles kedelig omgang i dag. Kraftig søndenvind er absolut ikke godt for trækket, ved Blåvands Huk. Der var flere intervaller hvor jeg nærmest ikke så en trækkende fugl, og måtte derfor nøjes med rastende måger, terner og suler. 
Det skal dog nævnes at der klokken 06:37 kom en Sortstrubet Lom forbi, som fulgte revet sydpå. Det er 99% Rødlommer vi ser herude, og dermed er Sortlom en fåtallig art. I år har faktisk været god for Sortlommer. Både i løbet af foråret og henover sommeren, har jeg set flere herude end forventet. Ikke desto mindre var dagens fugl i flot sommerdragt, og den sås rigtig fint. 
IMG 5638

Dagens symbolske billede må blive en rastende Sule, som fulgtes sydpå med en Hættemåge. Foto: DMA

Der var ingen ringmærkning i dag. Det blæste for meget til at vi kunne åbne nettene. Til gengæld er der møde i Blåvandsgruppen, så der er atter liv og glade dage på stationen her til aften. 

David Manstrup/DMA

Første tegn på småfugletræk

onsdag 15. august 2018
af David Manstrup

Vinden var i vest (265), 8ms. Temperaturen lå på 17,7 grd. Der lå igen nogle tunge skyer, men dog gav de ingen regn - 6:8. Sigten var på 10 - 15 km. 

Det var helt igennem en ret tynd morgenobs. Der var langt imellem fuglene, og tiden gik relativt langsomt. Der var dog enkelte lyspunkter. Det første lyspunkt var en trækkende Gul Vipstjert, som er ankomst til hukket dette efterår. Det er samtidig første tegn på lidt småfugletræk ude på morgenobsen. Dejligt, og ganske normalt her i midten af august. 
Kort tid efter kom der en trækkende Sortgrå ryle i revet, hvilket også er den første dette efterår. Også ganske almindeligt, da de ofte kommer her i midt til slut august. Så langt så godt!

Bent og Jacob ringmærkede som vanligt, og fangende 5 fugle i løbet af morgenen. De kunne glæde sig over en ung Vendehals gik i nettet. Fed fugl at have i hånden! Vendehalse er altid en særlig oplevelse.. 

IMG 5545

Ringmærket Vendehals 1k. Foto: DMA

Jonas Gadegård havde fugletur for NKV. Der mødte en del tyske turister op, og der blev grint højlydt. Jeg tror de havde en god oplevelse.. Han nåede at fange 7 fugle, så dagstotalen røg op på 12. Derudover spottet han en Fiskeørn, som kom trækkende lige henover stationen. Igen en god obs at få med, da de er lidt fåtallige helt herude vest på. 

David Manstrup/DMA

Fænologisk hit - Store Kobbersnepper!

tirsdag 14. august 2018
af David Manstrup

Vinden var drejet om i nordøst i dag - 3ms. Temperaturen lå på 14,4 grd, så en del køligere end i går. Skydækket var tilpas med 6:8 og sigten lå på mellem 10 - 15 km. 

Det var ikke med ret store forventninger jeg gik ud på morgenobsen i dag. Nordøstenvind plejer ikke at være ret godt herude. Og det var også en lidt stille morgen. Dog holdte Strandskaderne mig beskæftiget, da der kom knap 600 af dem. De kom i gode flokke på op til 40 stks. De fleste gik højt, og det er klassisk i nordøstenvind at vaderne søger til vejrs. Iblandt Strandskaderne kom der enkelte Små Kobbersnepper og enkelte Strandhjejler. 
Pludseligt høre jeg en lidt anderledes lys trille. Jeg spotter hurtigt en vaderflok der flyver over horisonten, og det er kobbersneppe, men hov! De har squ hvide vingebånd! Jeg finder dem i teleskopet, hvorefter det står klart at det er en flok på 5 Store Kobbersnepper der trækker forbi!
Jeg har aldrig set Stor Kobbersneppe i Blåvand, og med god grund. Arten er sjælden herude, og er ikke set siden 2011, altså 7 år siden! Alene 1 havde været sjældent, men en flok på 5 er nærmest surealistisk. Det er den største efterårs forekomst herude nogensinde. 
Om foråret er der i 1970 set 6 herude, som eneste der overgår den. 

Jacob og Bent havde endnu en lidt stille morgen, hvor de lige præcis kom op på 10 fugle. Deriblandt en Skovsanger, som jo altid er god at få i nettet. 
Der virker lidt støvsuget for småfugle herude.. Lidt ærgerligt, når man nu gerne vil ringmærke!

Senere på eftermiddagen gik jeg den såkaldte Stenpikker-rute, altså ned i mosen og over heden hjem. Der var 6 Stenpikkere og 1 Bynkefugl. Derudover kom der spredte vaderflokke trækkende fordi på min tur, blandt andet 15 Svaleklirer i flok! IMG 5479
Stenpikker. Foto DMA

David Manstrup/DMA

Godt med vadere!

mandag 13. august 2018
Dagen overraskede positivt!
af David Manstrup

Vinden var i syd i dag, 5ms. Temperaturen lå en anelse højere end i går, på 18 grd. Der lå nogle mørke dunkle skyer både over land og over havet, så 3:8 lander vi på. Skyerne overtog himlen hurtigt, og der kom lidt regn i ny og næ. 20 km sigt.

Der var gode betingelser i dag for at se vadertræk. Vinden var i en sydlig retning, og der var overskyet med småregn, til at holde de højtflyvende vadere nede. Jeg sad alene i dag, og jeg følte mig dejligt veludhvilet, efter at have fået indhentet noget søvn i løbet af weekenden.
Trækket begyndte for alvor lige ved solopgang. Det første kvarter er sjældent særligt givende ved Blåvand. Solen skal lige nå at stå op, før vaderne rør på sig. Der kom spredte flokke med Islandske ryler og Almindelige ryler, men det var især en fornøjelse at se trækket af Strandhjejle, Hjejle og Stor Præstekrave. Ingen af arterne har der været noget særligt træk af i år. Men i dag kom der nogle gode flokke af alle 3 arter. Der var også lidt gode arter imellem - nævnes kan Krumnæbbet ryle og Brushane. 
Der var atter gang i Krikænderne, som nået at komme på 74 i løbet af morgenobsen. Relativt højt tal i august. Den 13 største august-forekomst nogensinde. 

Lidt uventede taget vinden i betragtning, kom der 6 Almindelige Kjover og 2 Storkjover. En af Storkjoverne jagtede en Sortand lavt over vandoverfladen. Der var fart over feltet, og Sortanden måtte i fuld fart dumbe ned under vandet for at undgå kjovens angreb. Den slap vist med livet i behold! 
Storkjove
Gårsdagens Storkjove som blev spottet fra mosen. Foto: Henrik Böhmer

Bent kom ud og ringmærkede. Han havde en meget stille morgen, da nettene kun producerede 2 fugle, i form af en Løvsanger og en Gulbug. 
Vi må håbe der snart sker lidt mere på ringmærkningsfronten. I morgen lover de svag nordenvind, hvilket måske kunne give lidt i nettene. Vi håber naturligvis på en Høgesanger!

David Manstrup/DMA

Krydderi på en sløv trækdag

søndag 12. august 2018
af David Manstrup

Vinden var i vest denne morgen - 6ms. Temperaturen lå på 16 grader og igen et skydække på 4:8. Sigten var meget god, minimum 25 km og måske mere.

Det blev trækmæssigt en utrolig stille morgen. Der var flere perioder, hvor der nærmest ingen vadere kom i bogen. Jeg havde Henrik Böhmer og Jesper Schade med på morgenobs. Det var godt for mig, med lidt selskab da morgenobsen ikke kunne holde en vågen i sig selv... 
Grundet den triste morgenobs, havde vi god tid til at tjekke mågerne på standen. I starten lignede det blot Sølvmåger det hele, men Henrik spotter pludseligt en god kandidat for 1k Middelhavssølvmåge. Han får straks taget fotos af fuglen, og den kan næsten ikke fås mere klassisk. Faktisk et af de pænere individer, hvis i spørger mig. 
Derudover stod der også en 2k Kaspisk Måge, og en 1k Sorthovedet Måge kom flyvende forbi. Nok efterhånden en rastende fugl, da vi ser Sorthovedet Måge dagligt herude for tiden. 

Efter obsen, gik Henrik og jeg en tur i mosen. Der var ikke så meget, men dog en del Sortstrubet Bynkefugle. En enkelt Broget Fluesnapper og lidt forskellige sangere. 4 Bynkefugle er også værd at nævne. 
Lige da vi ankommer til moseområdet flyver der en Storkjove over klitrækken langs stranden. Spøjst at se Storkjove fra mosen, men denne fugl fløj tilpas højt til at den kunne ses.  

Middelhavs
Dagens helt klare vinderfugl, blev denne Middelhavssølvmåge 1k. Foto: Henrik Böhmer.

David Manstrup/DMA

De unge fjerkræ ankommer så småt

lørdag 11. august 2018
af David Manstrup

Vinden var i sydvest 8ms. Temperaturen lå på cirka 16grd. Skydækket var på 4:8 og sigten på knap 15 km. 

Som ventede blev det en god dag for Strandskadetrækket. Jeg havde selskab af Henrik Böhmer, Christian Andersen og Ole Zoltan. Vi fik talt knap 600 Strandskader, hvilket er middelmodigt. Vi havde håbet på endnu flere, da der sommetider kan komme flere tusinder i samme vejrbetingelser. Men bestemt en god trækdag for arten. 
Sortternerne bliver ved med at røre på sig. I dag sås 6 1k fugle trække syd. Dermed endnu en rigtig god dag for denne art. Alt i alt 10 fugle de sidste 2 dage, er bestemt ikke normalt herude, da arten oftest er meget fåtallig med få fund årligt. 
Vi var heldige at undgå regnbyger under hele morgenobsen, selvom der lå faretruende byger både nord og syd for os. Heldigvis har regnen det med at gå lidt i opløsning, inden det rammer kysten. 
Det var også dejligt at se, at de unge vadere er ved at komme. Der var gode flokke med 1k Almindelige ryler, og vi så også de første unge Islandske Ryler, Hjejler, Strandhjejer osv. Vaderne har forhåbentligt haft en god ynglesæson, denne ret tørre sommer. 
Der har de sidste par dage trukket lidt Krikænder, og i dag var ingen undtagelse med 39 fugle. Det er måske begyndelsen på det rigtige andetræk i september og oktober. 

I morgen lover lidt samme vejr, måske med en anelse nordligere vind. Det kunne godt gå hen og blive en lidt stille fornøjelse, da nordvestenvind ikke er det bedste herude. Måske endnu en dag med lidt Strandskadetræk er i vente?

David Manstrup/DMA

Stormen Johanne giver sandkage!

fredag 10. august 2018
Der var store forventninger til dagens obs. Alt kunne ske..
af David Manstrup

Da jeg stod op var vinden allerede godt deroppe af i styrke. Med en middelvind på 17ms fra vest, ruskede det godt i træerne herude. Temperaturen lå på lige omrking 17 grd. Sigten var på cirka 10 km, og 5:8 i skydække. 

Jeg havde endnu en gang selskab af både Ole Zoltan og Thyge Enevoldsen. Vi havde placeret os i sabinebunkeren, da der var bedst læ og ly. Til gengæld måtte vi døje med en pokkers masse sandfygening. Især var det slemt den første time, hvor alt det løse sand hvirvlet rundt. Alt blev sandet til! Ens udstyr, øjne, øre, mund og tøj var hurtigt sølet ind i sand... Det var barskt! 

Men efter vi ligesom havde affundet os med vores skæbne, så var der også lidt fugle at se på. Det blev hverken til skråper eller stormsvaler, som man ellers kunne håbe på. Men 2 Sorthovedet måger kom hurtigt trækkende lige i strandkanten. Fedt syn og god start!
Der var også godt gang i de Almindelige kjover som kom særdeles godt. De fløj helt inde over stranden, og vi kunne nyde dem, alt imens de kæmpet mod vinden. Det blev til 8 i løbet af dagen, hvilket er den næststørste dag dette efterår. Der kom igen i dag en enkelt Storkjove, imellem de Almindelige Kjover.
En art der overraskede var Sortterne som der kom hele 5 af. En art der normalt er fåtallig herude, men i dag skulle det laves om. Jeg mindes ikke jeg nogensinde har set 5 Sortterner på en morgenobs før. Det er formentlig sket i tidens løb af andre observatører, men første gang for lille mig.. Derudover så Henrik Bøhmer og undertegnet 4 Sortterner ved Skallingen senere.. Dejligt at de røre på sig! 

IMG 5345

Stormen Johanne får havet til at "vise tænder".. Foto: DMA

Der var ingen ringmærkning i dag, da det blæste for meget. 
I morgen lover de svag sydvestenvind og regn i nat. Så hold jer til, det kunne gå hen at blive spændende! Om ikke andet kan der komme en del Strandskader..

David Manstrup/DMA

 


Dødens pølse

torsdag 9. august 2018
Det var en sløj omgang dags dato.
af David Manstrup

Det var totalt vindstille 0 ms i ren nord (16). Temperaturen var faldet og lå på blot 16,9 grd. Der var en flot blå himmel og kun lidt skyer 2:8. God sigt - 20 km.

Det var en meget stille morgen, og der skete ikke meget på fuglefronten. I kontrast til i går, hvor der var noget at se på det meste af tiden. 303 Strandskader var dagens talrigeste art. Der er ikke andre vadertal der er værd at nævne. 
Dagens bedste fugl var 1 Storkjove. Et ungt individ som dermed sikre at det er et nyt individ, da fuglen i går var en ældre fugl. 
Lidt overraskende var at i slutningen af obsen kom der 5 Bomlærker flyvende nord. Ikke en art vi ser så mange af herude.
Og vi kunne igen nyde 3 Rørhøge som fløj til havs. Samtlige fugle kom lige henover over hovedet på mig i lav højde. 

Bent og Jacob ringmærkede igen i dag. De havde også en stille dag, hvor de kun fangede 10 fugle. Arterne forblev:
1 Sortstrubet Bynkefugl, 2 Jernspurve, 1 Gulspurv, 1 Skovspurv, 2 Gærdesangere, 2 Solsorte og 1 Sangdrossel. 
IMG 5125  Gårsdagens solopgang, hvilket var nogenlunde identisk med den i dag. Foto: DMA

I morgen lover de stormvejr fra sydvest. Det kunne godt blive en spændede omgang, hvis vi kunne få lidt havfugle i bogen. Jeg tror jeg sætter mig op i sabinebunkeren, da man sidde i ly og læ..

David Manstrup/DMA

Ustadigt vejr giver gode arter!

onsdag 8. august 2018
En ret god morgenobs, hvor der var flere fænologiske sjældenheder.
af David Manstrup

Vinden var meget svingende i dag, men den startede i SØ (121) 5ms. Den nåede i løbet morgenen næsten hele vejen rundt og endte med at være i sydvest. Det var en meget lun morgen, allerede klokken 05:00 var det 21,7 grd. Skyerne havde overtaget 6:8 og 15 km sigt. Vi slap ikke helt for regn, men næsten. Det regnet maks i en halv time i løbet af dagen. 

Morgenen startede stille ud, med at de sædvanlige vadefugle kom i bogen. Jeg fik hurtigt selskab af Thyge Enevoldsen, som også ville ud og se lidt træk. Endnu en gang var Strandskade talrigest med næsten 450 alene på morgenobsen. Der har nok trukket flokke igennem hele dagen, da min aftentur langs stranden gav over 100 trækkende. 
Den første overraskelse som vakte god stemning på obsposten, var da en Rovterne kom trækkende højt. Jeg opdager den, ved at den kalder et par gange. Fed obs, især fordi jeg faktisk ikke har hørt en Rovterne, kalde når de kommer trækkende. Samtlige af de Rovterner jeg har set, har været tavse indtil nu. 
Kort forinden havde Bent kaldt i walkien, at hele 5 Rørhøge fløj ud bag os, og ganske rigtigt. 5 Rørhøge i flok trak direkte udover havet. Fedt syn! I alt nået vi 9 Rørhøge denne morgen. 
Dagen kunne også byde på en trækkende Storkjove som kom bag revet. Rigtig godt at få den med, og også en lidt fåtallig art herude. Dog ses de nogenlunde regelmæssigt om efteråret herude. 
Ellers kan nævnes 7 Krumnæbbet ryler, 1 trækkende Fiskeørn og 16 Stenvendere. Ganske godt resultat i august!
Pludseligt kom endnu en walkiemelding fra Bent om at Marie havde lavet pandekager, som ventede på at blive spist. Der fik Thyge og jeg hurtigt skopet på nakken! Nu skulle der smovses!

Jeg tog senere en aftentur i mosen, hvor der ikke var så meget at byde på. Men 2 Bynkefugle var overraskende. Det plejer at være de Sortstrubet Bynkefugle der dominere herude. 
Resten af tiden kunne gå med at snakke lidt med ham her:
IMG 5144

Råbuk får sen aftensmad i mosen. Foto DMA

David Manstrup/DMA

OL udspiller sig på hukket!

tirsdag 7. august 2018
af David Manstrup, Bent Jakobsen

Vinden var i sydøst (151) 4 ms. Det blev en ret varm dag, med temperaturer tæt på 30 grader. Dog startede temperaturen på 19,5 grd kl 05.00 i morges. Der lå et godt skydække til morgen, som var med til at holde vaderne lidt nede, 7:8. Sigten god som altid - 20 km.

Jeg var atter tilbage på obsen efter et par dage med arbejde. Det var en særdeles flot og behagelig morgen, hvor jeg fik fint selskab af både Ole Zoltan, Bjørn Frikke og Svend Aage Clausen. Det er altid rart med lidt selskab, og god hjælp med dagens tællingen!
Vi stod i vandkanten i dag, da vinden var i sydøst, og de fleste vadere kom rigtig godt i strandkanten. 
Jeg synes dog stadig vadersæsonen skuffer lidt, da trækket mange dage hurtigt dør ud. Igen i dag, er det relativt lave tal der kommer i bogen. Det højeste antal var Strandskader med 249, hvilket ikke er ret højt. Til gengæld klarer Sandløberen det stadig godt med over 100 fugle. Ellers er det tyndt antalsmæssigt. 
Vi kunne dog glæde os over en enkelt Dværgryle, 3 Mudderklirer og 1 ung Sortklire. Derudover kunne vi nyde en rastede Alk og 2 Almindelige Kjover som jagtede måger og terner. Så langt så godt!  

Vi kunne også nyde at der rastede mange Splitterner på hukket i dag. Vi talte mellem 600-700, hvilket er et ganske pænt antal. Flot at se så stor en flok, i det tidlige morgenlys! Især kjoverne nyder godt, af de mange rastende terner, som levere fisk til de flyvende atleter.. Næsten som at se atletik i OL på dr3...

IMG 5100

Dagens hjælpene hænder ses her: Fra venstre mod højre - Bjørn Frikke, Ole Zoltan og Svend Aage yderst til højre! Foto: DMA

David Manstrup/DMA


Jacob og jeg forestod ringmærkningen og alle net var oppe. Det gav da  lidt flere fugle end de seneste dage. En vendehals blev aflæst. Men mest interessant var aflæsning af en gærdesanger som vi mærkede d. 5. august. Fugle har på 2 dage taget 0,9 gram på. Spændende hvis vi ganfanger den og ser om den har taget endnu mere på. To nye arter for efteråret blev ringmæket. En træløber af den sydlige race og efterårets første havesanger.

Ringmærkning: skovpiber 1, hvid vipstjert 1, gærdesmutte 1, gærdesanger 4, tornsanger 4, havesanger 1, løvsanger 3, musvit 1, træløber 1, skovspurv 5, bogfinke 1, tornirisk 2, gulspurv 1. I alt 26 af 13 arter.

Bent


1  |  2  |  3  |  ...  |  54     NÆSTE