Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2019 (84)2018 (211)2017 (276)2016 (118)(se alle)
Se indlæg fra måned: feb. (10)mar. (26)apr. (30)maj (18)

Skøn maj dag med 21 forskellige arter ringmærket

lørdag 18. maj 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Skyer og dis holdt temperaturen oppe på 12°C natten igennem. Herude lå der denne morgen ikke tåge og sigten var lige omkring 5km, men over middag klarede det op til 10km sigt. Vinden startede svag fra sydøst og holdt sig i det hjørne, men tog til i løbet af formiddagen til jævn vind. Fra middag forsvandt det meste af skydækket og solen bagte resten af dagen fra en himmel med kun få skyer. Temperaturen nåede 18° sidst på eftermiddagen.

Vejrmæssigt en rigtig fin morgen til ringmærkning. Skydækket med lidt dis og vinden fra sydøst var lige netop ikke så kraftig, at jeg var begrænset i brug af net. Gik glad rundt før solopgang og åbnede alle net i begge haver. Min første Gulbug i år begyndte at synge fra Vesterled ved solopgangstid, så alt tegnede lyst.
I skrivende stund har jeg stadig net åbne i Stationshaven og veksler mellem netrunder, aftensmad, dataindtastning og dagbogsskrivning.
De nu 14 timer med åbne net skyldes, at det har været en rigtig fornøjelig dag at være ringmærker. 
Efter de første 3 timer - kl 8 - havde jeg mærket 50 fugle. Selvom det derefter gik ned i antal pr. runde, så er jeg nu på 85 mærkede idag.
Pænt med Løvsangere og Rødstjerte er igen i spil ved nettene.
Det hele krydret af Gulbug som ny årsart og et par af de fåtallige på ringmærkningslisten her i Blåvands forår.
Mest specielt er fangsten af en Mudderklire i et net ved havedammen i Stationshaven.
Nr. 2 dette forår og det er da ret utroligt, når der i hele perioden 1984-2018 ialt kun er mærket 2 stk om foråret.

At der kom Landsvale, Skovpiber, Blåhals, Gulbug og Rørsanger med på dagens liste var med til at bringe diversiteten op på 21 arter.
Dagens lange ringmærkningsliste med genfangster i ():

Mudderklire 1, Gærdesmutte 1, Landsvale 1, Skovpiber 1, Blåhals 1, Rødstjert 18, Rødhals 1 (1), Solsort 1, Gulbug 2, Rørsanger 1, Havesanger 8, Munk 4, Tornsanger 5, Gærdesanger 4 (1), Løvsanger 28, Gransanger 2, Broget Fluesnapper 2, Stær 1, Grønirisk 2, Tornirisk 1, Lille Gråsisken 2 (1)

Ialt 87 mærket og 3 genfanget fordelt på 21 arter.

Jeg var faktisk ret optaget af af passe ringmærkningen og at få de sidste West Nile Vira prøver i hus - tror jeg bliver færdig med udtagning af prøver i morgen. 
Jeg fik derfor ikke tid til at lave egentlig tælling af trækkende fugle, men kunne da se, at morgenen havde en del svaler - flest Landsvaler, men også By- og Digesvaler - samt over 20 Mursejlere, der i disen fløj lavt over klitrækken.
Det kunne have været spændende, hvad en egentlig trækobservatør havde fået ud af denne dag.
Det lugtede af, at der godt kunne være kommet et pænt tal af svaler og mursejlere med sydøstenvinden. Måske en Lærkefalk eller andet godt var blevet spottet, hvis jeg ikke havde tilbragt tiden ved net og i ringmærkningslaboratoriet.

Der er dog en ny chance i morgen, hvor Bent regner med at komme, så der er en til at støve gode sager op i luftrummet og i Mosen.
Xenia vil komme og følge mig ved nettene.
Så får vi se, om hun har øvet sig og er klar til at bestemme de mange arter, der er på banen nu. Hun har valgt at gå under en hård og ubarmhjertig lærer, så hun bliver terpet igennem kendetegn.
Tilgengæld så lover jeg, at Xenia får lov at prøve kræfter med at sætte en stålring på den næste Mudderklire vi fanger!

60431327 1328299427323234 1700469443311697920 n 2
Måske den Mudderklire som jeg så flyve gennem haven i går morges, da jeg åbnede net.
I dag fløj den ind i haven midt på formiddagen og undgik ikke, at få en ring med på sin videre rejse.
Den blev fanget i et net ved havedammen, så måske er den blevet tiltrukket af det lille vandhul.

DSC 4540 2
Gulbugen var årets første, men bliver ikke den sidste!

DSC 4570 2
Vi havde tidligere på året en han Sydlig Blåhals, men på dette tidspunkt i kalenderen er det mere sandsynligt, at det er Nordlig Blåhals, der er på træk. Desværre er der ingen dragtkendetegn eller biometriske mål, der adskiller de to racers hunner, så dagens hun Blåhals må stå som ubestemt.

20190518 201726 2
Så blev net lukket og ringmærkningslisten opdateret med den sidste times fangst.
Denne alpha han Lille Gråsisken blev genfanget som dagens sidste fugl. Den er mærket i maj 2017 og var i haven fra april til juni 2018. Jeg havde selv fornøjelse af den allerede på min første dag - d. 1. april - i år, så det er en fugl, der kender proceduren når den flyver i et net.
Her hvor vi nærmer os solnedgang er vinden løjet lidt af og det er stadig ganske lunt med 17°C. 
Lige vejr, der frister til at bruge natten ude og lytte.
Må se hvor meget jeg holder til når aftensmaden er indtaget - skal jo være klar til endnu en god dag i morgen!

God Store Bededag i østenvind

fredag 17. maj 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Overskyet men klar luft gennem første halvdel af dagen indtil kl 14, hvor en regnfront passerede i løbet af 2 timer. Den gav 2mm nedbør og så var det overstået. Hele døgnet en beskeden temperatur på 10-12°C. Vinden holdt sig i øst og startede med svag styrke, men tiltog hurtigt i løbet af morgenen og det meste af dagen lå middelvinden på 8m/s med kraftigere vindstød. Til aften er vinden løjet af igen, så der bliver måske dannet noget dis og tåge i løbet af natten.

Mine bønner for Store Bededag var blevet hørt, for vinden var ren øst og regnen kom først et par timer over middag.
Bortset fra nogle enkelte net, der var eksponeret for østenvinden, kunne jeg åbne net i begge haver og gennemføre standardringmærkningen. 
Allerede da jeg gik i stationshaven kl 04:30 og begyndte at åbne var der varsel om en ok dag - en Mudderklire fløj kaldende ind gennem stationshaven et par meter under trætoppene, så havde alle net været åbne, var der igen blevet fanget en vadefugl inde i haverne!
Jeg måtte nøjes med småfuglene, men efter en sløv start de første par timer kom der et jævnt flow af nye fugle. 
Rødstjerterne fra i går var helt væk, men til gengæld kom der fine nye årsarter på ringmærkningslisten.
En Bynkefugl var én af 4 fugle, der i dag blevet fanget i rusen og den art er virkelig fåtallig om foråret her på Blåvand Fuglestation. Sidst der blev ringmærket en forårsfugl er tilbage i 2013.
i den kølige luft fløj svaler og enkelte Mursejlere lavt rundt i yderste klitrække og en Landsvale tog turen i et net i Fyrhaven - også den var ny på årets ringmærkningsliste.
Dagens tredje nye årsart blev Skovsanger, der overraskede ved at dagen gav fangst af 3 individer.
Det er vist ikke sket før i fuglestationens historie, at 3 Skovsangere er fanget på samme forårsdag.
Jeg har været gennem ringdata tilbage til 1998 og siden da er de største Skovsanger dage 2 stk både 9. maj 2002 og 8. maj 2006.
Selv om efteråret er der kun én dag med 3stk - d. 6. august 2008.

Midt på morgenen kom Henrik Brandt ud for nogle timer, så han nåede både at se Bynkefuglen og en Skovsanger i hånden. Ellers gik han et par ture og fandt 2 Grå Fluesnappere uden ring, så det var nye fugle i forhold til de 2, som jeg havde fat i i går.
Der var ikke det helt store træk eller fald af fugle i området, så Henrik var så flink, at køre ind til byen og komme retur med rundstykker til os - tak for det!

Da klokken blev 13 kunne jeg se regnen nærmede sig og lukkede net i Fyrhaven. Faktisk godt timet, for da regnen kom  lidt i kl 14 havde jeg ingen stress, men kunne hurtigt lukke net i Stationshaven. Udnyttede så tiden med regnen til at nyde et tiltrængt bad og få købt ind til de næste par dages mad.
Alt i alt en helt tilfredsstillende dag med følgende liste over ringmærkningen:
Landsvale 1, Bynkefugl 1, Rødstjert 1, Havesanger 2, Munk 3, Gærdesanger 3 (3), Tornsanger 0 (1), Skovsanger 3, Løvsanger 13 (1), Gransanger 3, Broget Fluesnapper 5, Stær 1, Bogfinke 1, Grønirisk 1, Tornirisk 3, Lille Gråsisken 0 (1)

Ialt 44 mærket og 6 genfanget fordelt på 16 arter.

De bedste af dagens genfangster var Tornsangeren, der er mærket her d. 4. juni 2016 og første aflæsning er den i dag.
Blandt Gærdesangerne var et nyt individ, der er mærket i maj 2017. Efterhånden har vi fået fat i en del returnerende fugle af den art.

Weekend vejret lover mere vind fra øst. Ingen nedbør og varme med op til 18°C, så jeg venter spændt på, hvad dagene bringer. Forhåbentlig bliver der ved med at komme nye fugle til hele weekenden, for Xenia har først tid til at komme og få hendes næste træning i ringmærkning søndag morgen.

DSC 4482 3blog 2
Skovsangeren er en skønhed blandt phyller med sine klare farver og hvide uderside.
De kan være lidt svære at få set godt på deres ynglepladser, hvor de gerne holder sig højt oppe i løvet, så det er en ekstra fornøjelse, at få den tætte oplevelse med dem i hånden under ringmærkningen.

DSC 4508 2
Lokalt dagens sjældneste fangst - en hun Bynkefugl. 
Her er de senere år ringmærket langt flere Sortstrubede Bynkefugle end Bynkefugl.

DSC 4516 2
Dagens hale foto bliver den imponerende hale af en han Landsvale med de ekstra lange ydre halefjer.

Varme i luften, vind på vej fra øst og fugle i nettene

torsdag 16. maj 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: En klar morgen med svag vind fra nord blev allerede tidlig formiddag ændret til jævn vind fra nordøst og spredte skyer.
Temperaturen steg fra 7°C til 14°C ved middagstid. I løbet af eftermiddagen steg temperaturen yderligere til 17°C og vinden kom fra østnordøst. I læ og sol var det t-shirt vejr, men i vinden var en jakke god at have med sig.
Der var en kort overgang med lidt mørkere skyer omkring kl 15 og det gav 3 dråber regn, men mere blev det ikke til. Det meste af døgnet var der god plads mellem skyerne.
God sigt, men meget uro i luften ude over havet.

Jeg have alle net åbne før solopgang og skønt det gik lidt trægt med fugle i starten, så fik jeg mit ønske om en god dag ved nettene opfyldt.  Det hjalp mig til, at have net i Stationshaven åbne i 12 timer, så jeg fik travet nogle netrunder i dag og er lidt træt efter al den sol i hovedet. 
Imens jeg passede haverne og nettene, gik Peter ud i solopgangen og obsede fra Sydhukket. Der kom lidt terner forbi, men ingen kjover og meget få lommer, så Peter havde ikke fyldt notesbogen, da han stoppede lidt før kl 10 for at tage videre.
Bent nåede at komme ud og fik en snak i klitten med Peter, men Bent kunne heller ikke trylle andet end en Bynkefugl ud af sin tur rundt til grænsen ved militæres område. Der var igen skydning og ingen adgang til Mosen, så Bent endte med at tage videre og se til Filsø.

Med de relativt få fugle, der var at se i området, når man gik rundt med kikkerterne, så var det lidt overraskende, at jeg endte med et rigtig fint antal ringmærkede fugle. Dagens talrigste art blev Rødstjert med 22 mærket. De kom sivende gennem området hele dagen og de enkelte individer så ud til at forsvinde. Ingen af dagens fugle blev genfanget senere på dagen. Her kan ringmærkningen give en ide om, hvor mange fugle, der udnytter et område. Havde vi bare gået rundt med kikkerter og talt fuglene, havde vi formodentlig kun noteret 3-5 Rødstjerte i området, da vi aldrig så mere end 2 ad gangen. Vi havde blot tænkt, at de fugle vi så i samme område senere på dagen var gengangere.
Ud over Rødstjert talte Løvsangere også godt på dagens ringmærkningsliste, men det var 2 stk Grå Fluesnapper, der blev dagens fugle, da det var de første herude dette forår. 
Af genfangster var der gensyn med den Vendehals, mærket i april 2017, der også blev kontrolleret her den 5. maj i år.
Nye gamle kendinge af Stationshaven var en Gærdesanger mærket som 2k 27. april 2015. Den har været her igen i foråret 2016 og 2017, men blev ikke genfanget i 2018. 
En Lille Gråsisken han havde ikke helt så lang historie med sig, men kom retur næsten på toårsdagen for dens mærkning 12. maj 2017.

Dagens ringmærkningstal med genfangster i ():
Vendehals 0 (1), Hvid Vipstjert 1, Rødstjert 22, Havesanger 1, Munk 3, Gærdesanger 4 (1), Tornsanger 1, Løvsanger 16, Gransanger 3, Grå Fluesnapper 2, Broget Fluesnapper 2, Skovspurv 0 (1), Bogfinke 0 (2), Grønirisk 2, Tornirisk 1, Lille Gråsisken 4 (1)

Ialt 62 mærket og 6 genfanget fordelt på 16 arter.

Jeg afslutter her og går tidligt til ro efter aftensmaden, da jeg er ret spændt på dagen i morgen. Måske bliver det en rigtig stor dag med mange fugle i haven, da vinden er i øst, varmen er i luften og der skulle komme et nedbørsområde ved middagstid. 
En vejrsituation, der kunne bringe nattrækkende småfugle ned i krattene fra morgenen af, men kommer regnen allerede fra morgenstunden, eller bliver østenvinden af så hård styrke, at det bliver svært at finde net, der står i læ, så kan det ende med at jeg ingenting fanger.
Noget af det spændende ved livet som ringmærker - næste dag kan altid overraske.

DSC 4457 2
En ventet art på sæsonens liste over ringmærkede fugle i Blåvand. Den første Grå Fluesnapper med det brede gab, så insekter i luften skal nu passe godt på! 

DSC 4462 2

Dagens højdespringer antalsmæssigt var Rødstjert. Det gav mulighed for at tjekke variationen i haletegningen i forhold til den forholdsvis mørke hale, som en hun havde i går. 
Her er foto af halen af to forskellige af dagens individer. Sammenlign med fotoet på bloggen fra i går og se hvor variabelt udbredelsen af mørkt i halen er. Alle tre haler er af hunner og der er ikke kønsforskelle i variationen af haletegninger.

Bedre dag med fugle end længe!

onsdag 15. maj 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Morgenen havde helt svag vind fra nordnordvest og jordtåge lå som en dyne gennem klitlandskabet. Tågen blev hurtig brændt helt væk blot en time efter solopgang og der var blå himmel og sol indtil midt på eftermiddagen, hvor flere skyer drev indover. Dog stsadig med en del sol og klar luft, mens vinden var drejet til rent nord og tiltaget til 5m/s.
Temperatur fra 7-12°C, men føltes varmt i sydvendte klitgryder.

Der var fugle i haverne i dag og med svag vind havde jeg gang i alle net. De fleste fugle kom gennem området i de første morgentimer og eftermiddagen blev tynd, så jeg lukkede net kl 16:30. 
Løvsangere var klart talrigst, da de stod for noget over halvdelen af dagens fangst. 
Blandt kontrollerne var en Gærdesanger mærket 7. maj 2017 den mest interessante, da det er første gang den ses siden mærkningen.
En anden spændende genfangst for nogle dage siden var Tornsanger med hollandsk ring. 
Meldingen er nu kommet om, at den var mærket som 1k fugl 18. juli 2017 som led i et Hollandsk CES (Constant Effort Site) projekt.
Mærkningsstedet er nær Utrecht i Holland, så fuglen er kommet 430km længere mod nordnordøst dette forår.

Dagens ringmærkningstal med genfangster i ():
Rødstjert 5, Rødhals 1, Munk 1, Havesanger 0 (1), Tornsanger 1, Gærdesanger 2 (2), Løvsanger 28, Gransanger 3, Skovspurv 1 (1), Bogfinke 1 (1)

Ialt 43 mærket og 5 genfanget fordelt på 10 arter.

DSC 4445 2
Vinge og hale af en af dagens Rødstjerter. En hun med den største udbredelse af mørkt på de 5 yderste halefjer af de Rødstjerte, som jeg hidtil har haft i hænderne. Der er en del individuel variation af disse mørke halespidser og nogle Rødstjerte har rent rødbrune yderste halefjer uden mørke tegninger. 

Der var igen lukket for militærområdet pga skydning, så Bent brugte tiden i de områder, hvor det var tilladt at gå rundt. Han kunne konstaterer, at den Store Præstekrave rede ved stien var forladt og alle æg væk.
Dagens bedste obs fra Bent blev en Dværgfalk, en Ringdrossel og en af de fåtallige forårs Sivsangere herude. Sidstnævnte var en fugl i sang i et lavt krat nær grænsen til øvelsesområdet.
Efter gåturen rundt fik Bent tjekket fuglestationens mails og vi havde tid mellem mine netrunder til en lille snak. Der blev jeg oplyst om, at det er heligdag på fredag.
Ups - i forhold til at få afsendt prøverne for West Nile Vira til Lindholm og analyse på hverdage.
Fuglene kender jo ikke til weekend eller helligdage, så jeg må indrømme, at jeg i mit liv som ringmærker her, helt har mistet fornemmelsen for menneskenes kalender.
Nå - løsning blev en hurtig udrykning, så Bent kørte hjemad med det samme og nåede lige til Oksbøl tidsnok til, at prøverne kunne nå pakkeposten, så de er fremme i morgen.

Jeg havde ikke lang tid alene med fuglene.
Først kom tømmeren forbi og fik ordnet det udtætte vindue på 1. sal. Derefter dukkede Peter Staarup Christensen op til et døgn på Blåvand Fuglestation.
Han siger sig klar til en morgenobs på Hukket i morgen. Med vindskifte til østenvind og varme i luften, har vi høje tanker om både fugle i net og spændende arter på træk - læs med i morgen, om det så viser sig at holde stik.

 

Næsten vindstille!!

tirsdag 14. maj 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Ganske svag vind på 3m/s med retning fra vest til nord. 2/8 skydække fra solopgang vekslede over et udbredt skydække midt på morgnen til højtliggende og meget tynde skyer resten af dagen. Solen var lidt sløret af de tynde skyer, men skinnede igennem det meste af dagen og dens varme kunne mærkes. Temperatur steg fra nattens 4°C til 12°C da det var varmest.
God sigt og ingen nedbør.

Skøn morgen at komme ud i for der var ingen vind og jeg kunne arbejde med alle net åbne.

20190514 050234 2
Dejlig udsigt fra Fyrbakken efter runden med åbning af net. Solen på vej op og i klitlavningerne lå jordtågen som et sølvskinende spejl, så man næsten kunne tro, at der var kommet små søer rundt i klitheden.

Desværre virkede det ikke til, at trækfuglene havde fundet ud af, at vejret var blevet bedre. Jeg fik kun mærket 14 fugle og havde en del genfangster inden jeg lukkede net kl 15.
Der var dog et par godbider imellem:

20190514 062604 2
Rødtoppet Fuglekonge på første runde er altid en favorit.

20190514 061347 2
Et foto, der egentlig burde være på dagbogen fra i går, men det var altså først i dag, at hannen af Gråspurve parret for første gang fløj i et net i haven!

Blandt genfangsterne var den lokale Vendehals mærket for 10 dage siden, men mest interressant en gammel Gærdesmutte. Mærket som 1k fugl i juli 2016. Derefter holdt den til i området hele efteråret 2016, hvor den blev genfanget 4 gange. Endelig er den efterfølgende fanget én gang pr. forår: 20. marts 2017, 07.april 2018 og altså i dag. 

Dagens ringmærkningstal med genfangster i ():
Vendehals 0 (1), Gærdesmutte 0 (1), Rødstjert 0 (1), Solsort 1 (1), Sangdrossel 2, Havesanger 1, Tornsanger 0 (1), Gærdesanger 1 (2), Løvsanger 4, Gransanger 1, Rødtoppet Fuglekonge 1, Broget Fluesnapper 0 (1), Gråspurv 1, Bogfinke 1, Grønirisk 0 (1), Lille Gråsisken 1

Ialt 14 mærket og 9 genfanget fordelt på 16 arter.

Mens jeg gik og passede nettene kom Bent ud og havde medbragt både et rugbrød til mig og en kage til formiddagskaffen.
Med de få fugle at håndtere var der tid til en god snak og lidt kig på ringdatabasen mens kaffe og kage blev indtaget.
Da der var lukket for adgang til militærets område pga skydning, fandt Bent plads et par timer til obs fra bænken i Fyrhaven. 
Det blev ikke til noget nævneværdigt denne dag, men vi tror på de kommende dage, hvor vindretningen efterhånden drejer til øst.
Samtidig kommer der også overnattende til fuglestationen og flere øjne har det jo med, at finde noget godt.
Selv vil jeg være optaget med ringmærkningen og forhåbentlig komme igennem med flere af de prøver, som jeg skal udtage til analyse for West Nile Vira.
Det ville være rart at få det overstået inden jeg d. 23-25. maj holder min første pause fra Blåvand dette forår.
Naturmødet i Hirtshals kalder de dage. 

Gråspurv som dagens art ved Fuglestationen

mandag 13. maj 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Vind fra nordnordvest. Indtil middag med 8m/s i middelvind og tiltagende til 10m/s om eftermkiddagen med vindstød op til 13m/s.
Stadig kold og klar luft med 7-10°C trods megen sol med kun 2-3/8 skydække.

Der var ikke antydning af nordlysaktivitet i den midnatstime jeg holdt mig ude i nat. Måske kommer der en chance natten mellem tirsdag og onsdag. Der har lige været et udbrud på solen med retning mod jorden og de partikler skulle ramme jordens atmosfære i onsdagens første nattetimer. Månen vil dog lyse meget op, så det skal være kraftigt nordlys og ikke kun en glød for at kunne ses herfra.
Inden da vil jeg forsøge mig de kommende dage med ringmærkning i døgnets lyse timer.
Idag kunne jeg åbne lidt flere net, men vinden generede stadig og den kolde vind fra nord har stadig sat prop i tilgangen af fugle.
De næste dage skulle vinden være svag, men stadig fra nord og rigtig koldt med ned til 2°C om natten. Så det er først fra torsdag med vindskifte til østlig retning, at jeg tør håbe på lidt flere fugle.
Dagens indsats gav kun 5 mærket og 6 kontroller af egne fugle. Viser lidt om, at det mest er de lokale ynglefugle, der holder til i haverne disse dage.
Blandt disse ynglefugle er der faktisk en nyhed, som jeg ikke har fået skrevet om i dagbøgerne den sidste uge,
Et par Gråspurve har slået sig ned og tilkæmpet sig en plads blandt Skovspurvene ved Fuglestationen.
Gråspurve parret er igang med et yngleforsøg og det er rigtig mange år siden de sidst har ynglet her på Fuglestationen. 
Frem til 1977 var der en bestand med typisk 10-15 par per år, men derefter forsvandt de. De senere år har det kun været Skovspurve, der benyttede redekaserne omkring Fuglestationen, men der var måske allerede sidste år et varsel om, at Gråspuven ville vende tilbage.
I foråret 2018 blev der ringmærket det klart højeste antal Gråspurve siden 1984.
At arten netop vender tilbage i disse år kan meget vel skyldes rydningen af det udbredte krat af Rynket Rose på klitsiden ved p-pladsen.
Den rydning har skabt et åbent område med lave frøsættende planter, så den øgede mængde af føde for spurvene er en god forklaring på Gråspurvens genkomst. 

Dagens ringmærkning med genfangster i ():
Gærdesmutte 1, Rødhals 0 (2), Gærdesanger 0 (1), Løvsanger 1 (1), Broget Fluesnapper 1, Bogfinke 0 (1), Grønirisk 1 (1), Lille Gråsisken 1

Ialt 5 mærket og 6 genfanget fordelt på 8 arter.

Blæst og sol

søndag 12. maj 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: En morgen med 3/8 skydække blev fra middag og resten af dagen afløst af ren sol uden en sky på himlen.
Hele døgnet hård vind fra nordnordvest og nord. Middelvind på 11m/s og vindstød op til 17m/s.
Temperature 7-10°C. Klar luft og >10km sigt.

Jeg havde jo set vejrudsigtens melding om den kraftige og kolde nordenvind, så da jeg åbnede øjnene til normal tid og kunne høre vinden ruske i huset, var jeg klar over, at der ikke kunne åbnes net til at gennemføre en standardmærkning.
Vendte mig derfor om under dynen og sov længe, så jeg først kom ud og åbnede de få net, der stod bare lidt i læ, lige ved solopgang kl 05:15.
I løbet af den første time mærkede jeg 2 Gærdesangere og næste time gav kontrol af en Tornirisk. Ringmærket i juli 2017 og ikke registreret igen før idag.
De næste 5 timer tjekkede jeg tomme net og valgte derfor at lukke helt ned allerede kl 12.

20190512 074623
Blæsten holdt selv turisterne væk i solopgangstimen, så et Rådyr benyttede freden til at indtage bunkeren på Sydhukket. Desværre havde jeg kun min telefon med som kamera på min vej til at tjekke Fyrhaven, så fotokvaliteten er elendig. 

Naturvejleder Jonas Gadgaard holdt med udgangspunkt fra Naturskolen en velbesøgt Hugorme safari sidst på formiddagen. De fik fundet både Hugorme og firben, så jeg behøvede ikke, at hjælpe med at vise den flotte han af Markfirben, der holder til i haven.
Med lukkede net prøvede jeg selv en lille foto safari efter det lokale par Sortstrubede Bynkefugle. 
Hannen bære en ring, så jeg håbede, at kunne få billeder, der ville være gode nok til at aflæse ringen.
Det lykkedes dog ikke.
Parret var ungevarslende, så jeg ville ikke presse dem for hårdt og holdt mig lidt på afstand af deres foretrukne buske. I kan se nogle udsnitsforstørrelse af mine fotos som afslutning på dagens blog.
Denne bliver skrevet tidligt, da jeg prøver at få et par timers søvn her sidst på dagen og derefter vil finde vintertøjet frem og begive mig ud i den kolde vind, når det begynder at blive mørkt efter kl 22.
Håbet er, at der igen vil være chance for at se nordlys på den klare himmel, selvom månen er fremme og vil lyse noget op sammen med Fyret.

DSC 6573 2
Den Sortstrubede Bynkefugl hun holdt godt øje med mig fra busken, hvor dens unger holdt sig skjult inde i midten. Enten stadig i en rede, eller lige hoppet ud af den.

DSC 6584 2
Som hårdtarbejdende mor må man stadig sørge for at fjerplejen er i orden.

DSC 6610 3
Hannen med den ring, som det ikke lykkedes at aflæse.
Ringen er på venstre ben og da jeg ikke har ringmærket Sortstrubet Bynkefugl i år, er det sandsynligvis en fugl Henrik Knudsen har mærket her et tidligere år.
Der er lidt individuel forskel blandt ringmærkere om man foretrækker, at sætte ringen på venstre eller højre ben.
Placeringen af ringen kan derfor give et peg på, hvem der har håndteret fuglen - medmindre det slet ikke er en lokal fugl, men er ringmærket et helt andent geografisk sted.

Flere besøgende end fugle ved Fuglestationen

lørdag 11. maj 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Kølig vind fra nordvest til nordnordvest. Startende på 6m/s i dagens første timer, derpå tiltagende til 10m/s. Klart vejr med 3/8 skydække og masser af sol, men temperaturen holdt sig under 10°C hele dagen.

Deja vu med kold nordvesten vind og dermed meget få fugle i området.
Jeg forsøgte med ringmærkningen, men det blev kun til denne liste med genfangster i ():

Rødstjert 2, Rødhals 1, Solsort 1, Tornsanger 1, Gærdesanger 2 (1), Løvsanger 6, Gransanger 1, Fuglekonge 0 (1), Stillits 1

Ialt 15 mærket og 2 kontrolleret fordelt på 9 arter.
Kontrollen af Gærdesanger var endnu en genkomst af en fugl fra tidligere år. Mærket i 2017 og aflæst i maj 2018.

20190511 064034 2
Forårets anden ringmærkede Stillits blev dagens fugl i hånden blandt de få, der fandt vej til nettene i haverne.

Blandt diverse observationer åbnede jeg net før solopgang med lyden af en Græshoppesanger og da solen stod op kom der gang i både en Gøg og den stedfaste Vendehals. Der var nu ikke meget at skrive om på fuglefronten, trods ihærdigt forsøg fra mange gæstende fuglekiggere. 
De overnattende Peter og Simon var med rundt på et par af morgenens ture til ringmærkningsnettene. Efter Peter havde hentet morgenbrød og basser fik vi tid til en kaffetår og sagt farvel til Ilse, der efter en nats søvn på fuglestationen startede en vandretur på tværs af Jylland til østkysten.
Peter og Simon vandrede knap så langt, men tog en tur rundt om Mosen inden de drog videre for flere fugle ved Sneum Engsø og nede i marsklandet. På deres vej rundt i Mosen havde de en trækkende Rørhøg og 2 overflyvende Kernebider ud over de faste arter i området.
Henrik Brandt kom ud for en times tid, inden han tog nordpå mod Filsø, mens Bjørn Frikke dukkede op i håb om, at fotografere Vendehals. De nåede også med på en netrunde, men der var altså ikke meget at vise frem, som fangstlisten viser.

Sven Bødker havde en del personer fra Rold Skov gruppen på besøg og de kiggede over havet fra Hukket. Siden kom de forbi Fuglestationen og Vesterled, hvor den aktive Vendehals var trækplastret. 
Gruppen blev da lidt spredt og et par kontaktede mig på gårdspladsen og hørte til ringmærkningen og rusen. De kom med på en netrunde, hvor jeg fik dagens Gransanger og samtidigt en af Løvsangerne. Meget pædagoisk til fortællingen om Gransanger kontra Løvsanger.
Da jeg var klar til næste netrunde, var en ny gæst ankommet. Denne gang Malene - en biolog fra Verdensnaturfonden, der havde haft en medietur med TV2 om plastikforureningen og optagelse til tv fra Hukket. Hun havde i går henvendt sig og booket en tid til rundvisning og min fortælling om arbejdet med ringmærkningen. 
Vi var nået ind i Fyrhaven og fik heldigvis fanget en Rødstjert, så der var da en fugl at vise hende.
Mens jeg stod klar til at tage fuglen ud fra nettet, kom der pludselig en dame ind gennem lågen ved ringmærkningslaboratoriet. En lågen, hvor der er et skilt med "Ingen adgang - Ringmærkning af fugle". Hun begyndte at gå ned i haven mod nettene, hvor jeg stod, så jeg råbte til hende, at der var adgang forbudt og hun skulle vende om. Hun svarede, at hun var fra Rold Skov gruppen og ville høre om ringmærkningen og rusen. Jeg bad hende gå tilbage og vente ved ringmærkningslaboratoriet, så ville jeg komme derop efter netrunden og vise den Rødstjert, jeg havde fanget.
Hun vendte da om, men havde åbenbart ikke tid til at vente.

Måske har hun tænkt, at jeg var en sur og arrogant mand, men her vil jeg lige forklare lidt om, hvordan man kan forvente, at jeg som ringmærker reagerer på henvendelser. 
Jeg er faktisk en flink fyr, der gerne fortæller om arbejdet og den betydning ringmærkning har.
Samtidig har jeg dog ansvaret for de fugle vi fanger og det er ene og alene min vurdering, om jeg har tid til at vise fugle frem og have folk med rundt ved nettene.
Når jeg har en gæst, der i forvejen har booket en rundvisning, så er det vedkommende jeg koncentrerer mig om at give en god oplevelse.

Besøgende, der kommer uanmeldt, må have forståelse for, at der kan være tider, hvor jeg har andet at se til, end at snakke med dem.
Man kan altid komme med på de annoncerede ture med ringmærkning, som naturvejlederen Jonas står for, eller booke tid hos os på Fuglestationen som Marlene havde gjort. Så skal vi nok være klar!

Kommer man spontant forbi, så er jeg som sagt flink og giver gerne en forklaring, om jeg har tid eller ej til at guide folk, når de vel at mærke møder mig på Fuglestationens gårdsplads eller ved lågen til ringmærkningslaboratoriet oppe ved Fyret.
Jeg går jo rundt og passer nettene hele tiden når de er åbne, så jeg vil altid komme forbi de to steder inden for ca. en halv time.

Lige meget hvad man hedder, om man er medlem af DOF eller en hvilken som helst anden forening, så bliver jeg derimod sur og afvisende, hvis man uden forhåndsaftale begynder at gå ind gennem låger, hvor der står "Adgang forbudt - Ringmærkning af fugle".
Respekter venligst dette!

For ikke at slutte alt for vredt af, så har jeg lige kigget ud af vinduet under dagbogsskrivningen og set min første Mursejler i år flyve over haven :-)
Som afslutning et foto af et smukt insekt, som jeg i mangel af fugle i nettene havde tid til at studere, da den solede sig på en netstang i haven. Jeg tænkte på, at det var en art af Blomsterbuk, men fik hurtigt hjælp fra Emil Skovgaard Brandtoft, der ud fra foto kunne oplyse mig artsnavnet: Båndet Tandbuk.
60017501 1557160561087453 8925724867597172736 n

Besøg fra Holland og uventet gæst i Fyrhaven

fredag 10. maj 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Jævne temperaturer hele døgnet fra 8-9°C, men et klart skifte fra en morgen med 8/8 skydække og lidt fugt i luften, til en dag med klar luft og en del sol med 3/8 skydække. Vinden startede på 6m/s fra sydvest - drejede over vest til nordvest og tiltog til 8m/s.

Jeg havde alle net åbne efter planen før solopgang, mens Xenia dukkede op for en gang træning kl 06:30. Vi gik hele tiden runder, da der var lidt fugt i luften uden at det blev til regnbyger her. Fra midt på formiddagen var alt fugt i luften drevet væk og resten af dagen var solrig og tør, men vinden røg om i den kolde nordvest og tilgangen af fugle var klart ringerer end de sidste par dage.
Vi endte med 31 mærked eog 4 kontroller. Af de sidste kunne Xenia glædestrålende tage en Tornsanger ud fra et net og fortælle mig, at der stod Holland på ringen. Altid en god oplevelse, at få disse kontroller af fremmede mærkede fugle.
Senere var der mig, der stod glædestrålende ved et net i Fyrhaven, da der hang en Mudderklire.
Ikke en art jeg havde tænkt på at fange i et net i haven og da også kun 3. gang, at det er sket om foråret for fuglestationen. 
Første gang var i 1985 og anden gang i 1994, så der er altså mange år mellem det sker!
Xenia fik lov at tage juvelen ud af nettet, men kunne se, at det kriblede så meget i mine fingre. at jeg fik lov at ringmærke den. 

Mens vi passede nettene var Henrik Knudsen og David Manstrup på Sydhukket og fik set 120 Rødstrubede Lommer, over 300 Hav/Fjordterne og 2 Almindelige Kjover. De frøs lidt i vinden gennem deres timer i klitten og trak ind til en kop kaffe midt på formiddagen.
Lidt ærgeligt, at de unge fyre ikke holdt ud lidt længere, for på næste netrunde til Fyrhaven fik jeg i håndkikkerten set en stor lom trække mod nord et stykke ud. Jizz og vingeslag pegede på Islom, men jeg er før blevet snydt af et stort eksemplar af Sortstrubet Lom, så fuglen forblev ubestemt og jeg kunne havde brugt Henrik og David til at lave en sikker artsbestemmel gennem deres teleskoper.

Bent var travlt optaget det halve af dagen med mediedækning af historien om de døde Sandløbere i nedgarnet i går.
Bl.a. en rigtig fin artikel i Vestkysten. Forhåbentlig er den omtale med til, at fiskeren for kolde fødder og ikke tør sætte et nyt garn op på Hukket. 
De indsamlede døde Sandløbere går iøvrigt ikke helt til spilde, men vil blive brugt af en hollandsk biolog fra Groeningen Universitet, der har arbejdet med Sandløbere siden 2007 og bl.a. laver et studie med analyse på størrelse af organer, fedt og protein i dødfunde Sandløbere. 
Bent nåede en tur rundt om Mosen - fik set til præstekrave reden og stødte på en engelsk fuglekigger. Englænderen fik en ny "lifer" da Vendehalsen både gav lyd og viste sig frem ved stien mod Vesterled.
Til aften tager jeg mod 3 overnattende gæster, bl.a. en af de gode gamle kendinge fra Østjylland og super redaktøren af Fugleåret - Peter Lange.

Dagens ringmærkning med genfangster i ():
Mudderklire 1, Gærdesmutte 1, Rødhals 3, Solsort 0 (1), Munk 3, Tornsanger 6 (2), Gærdesanger 4 (1), Løvsanger 8, Gransanger 2, Broget Fluesnapper 3.

Ialt 31 mærkede og 4 genfanget fordelt på 10 arte.

DSC 4409 2Dagens Tornsanger fra Holland.

DSC 4432resized
Dagens højdepunkt for ringmærkeren - Mudderklire.

En dag med godt og ondt

torsdag 9. maj 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Det regnede i nat indtil kl 4, hvorefter dagen var tør med vekslende skydække og mest sol sidst på eftermiddagen. Temperaturen sneg sig op på 13°C efter en nat på 9°C. Vinden var lidt kraftigere end i går med 6m/s og svingede fra SSØ til S.
Dis lå i horisonten i morgentimerne, men senere på dagen blev det klar luft.

Med overskriften "En dag med godt og ondt" vil jeg starte med at berette om alt det gode i dag. Slutter så af med det onde, håber i alligevel kan få en rolig nattesøvn efter læsning af en grim historie i dagens dagbog.
Nå det gode var, at der var fugle i området i morgentimerne.  
Det passede jo perfekt, at regnen på ruderne stoppede kl 4, så jeg kunne åbne alle net inden solopgang.
På åbningsrunden i Fyrhaven varlsede det en god dag, da jeg hørte en Græshoppesanger synge løs i nordvesthjørnet. Første gang i år vi registrerer den herude.
Ringmærkningen gik som i går rigtig godt de første timer og sløjede derefter ud. Jeg holdt alligevel net åbne i Stationshaven til 17:30, da der kom enkelte nye fugle til pr. runde.
En god blanding af arter og 2 nye for årets ringmærkning med både Rørsanger og Sivsanger. Ialt 72 fugle blev mærket og 5 kontrolleret, så jeg var godt tilfreds.

Dagens ringmærkning med genfangster i ():
Hvid Vipstjert 1, Rødhals 5, Sangdrossel 1, Sivsanger 1, Rørsanger 1, Havesanger 3, Munk 12, Tornsanger 8, Gærdesanger 5 (1), Gransanger 2, Løvsanger 27, Fuglekonge 0 (1), Broget Fluesnapper 2 (1), Musvit 0 (1), Skovspurv 1, Stær 1, Bogfinke 1, Grønirisk 0 (1), Tornirisk 1 

Ialt 72 mærket og 5 genfanget fordelt på 19 arter.

20190509 110639 2
Sivsanger er en fåtallig gæst ved Blåvands Huk om foråret, men en art jeg er vandt til ved rørskovsmærkning omkring Brabrand sø.

20190509 115106resized
Midt på dagen kom to skoleklasser forbi - den ene fra Esbjerg og den anden fra deres venskabsby i Polen.
Det blev derfor en lille spontan formidling om ringmærkningen med fremvisning af en Rødhals og en Gærdesanger.
Bent fangede mig med sit kamera, mens jeg er igang med fortællingen.

Et andet besøg var den gamle kending Henrik Knudsen, der kom ud og tager en overnatning i forbindelse med, at han har endnu en omgang ynglefugletælling på Skallingen. Han startede dog på Sydhukket og fik set ca. 50 Rødstrubede Lommer og en Sortstrubet Lom, samt 2 Almindelige Kjover, inden han drog via Grønningen og en Pomeransfugl til ynglefuglene på Skallingen.

Bent var også rundt på Hukket, men nu kommer så dagens skrækhistorie om, hvor utænksomme/grusomme mennesker kan være.
Da det blev lavvande kom et fiskegarn, sat op ude på Hukket, til syne.
Et ulovligt net uden opmærkning af ejermand og uden opsyn - Bent kunne se, at der hang noget i garnet. Det viste sig, ud over en Hornfisk og 4 fladfisk, at der hang 16 døde Sandløbere i nettet. 
Bent blev i området i flere timer, uden at der kom en ejermand og rygtede sit garn, men heldigvis reagerede den lokale landbetjent på henvendelsen og kom ud og konfiskerede det ulovlige garn. Desværre er der nok ikke store chancer for at finde frem til den person, der har dette ulovlige garn op - personen henvender sig nok ikke til politiet med en anmeldelse af, at nogle fiskegarn er blevet stjålet fra Blåvands Huk.  

20190509 085510resized

20190509 085535resized
20190509 132409resized
Billederne taler for sig selv af Sandløbere, der har kæmpet indtil døden i garnet. 
Fotos: Bent Jakobsen


1   |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9     NÆSTE