Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (32)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Jeg er målløs...

tirsdag 23. august 2022
Der skete så meget i dag, at det slet ikke kan opsummeres i et kort resume. Det skal læses i blogindlægget:)
af Sebastian Thorup Hansen

Amen jeg ved slet slet ikke hvor jeg skal begynde mand.... Vi vidste at i dag ville blive god, men det har da overgået al al forventing. Nøj!

Vejrguderne haver benådet os med sydøstenvind i nat og i dag, hvilket naturligvis gjorde at vores forventninger til morgenens begivenheder var tårnhøje, og de blev da godt nok indfriet (og lidt til!). 

Fra morgenstunden var vi en del ude på obsen på trods af at det jo egentlig bare er tirsdag. Dagens hold bestod af Henrik, David, Ole og undertegnede, samt delvist Svend-Aage, Jonas og Marie.

Allerede fra solopgang kom der pænt med vadere, og en times tid inde begyndte der også at komme lidt gule vipstjerter (yellow wagtail), samt skovpibere (tree pipit) dryssende. Specielt de gule vipstjerter kom der mange af, da vi endte på hele 326 (!) hvilket ifølge dofbasen vist er det højeste antal herude. Fanmde vildt. Der kom også pænt med skovpibere, men disse er gået ret langt inde over land, så vi givetvis har misset en masse, desværre...

Dagen kunne desuden byde på det første reele andetræk, med krik(teal)- (20), spids(pintail)- (45) og pibeænder(wigeon) (25). Udover disse kom der også vadere, og tallene blev således: 179 hjejler (golden plover), 117 store præstekraver (ringed plover), 8 krumnæbbede ryler (curlew sandpiper), 1 sortklire (spotted redshank) og en enkelt dværgryle (little stint). Plus de sædvanlige strandskader (oystercatcher), stranhjejler (grey plover), islandske ryler (red knot) osv osv:)

5AF66F0E-3541-4DD4-80D7-528E24D6D105_1_105_c.jpeg

Hjejler (golden plovers)

Dagens første reele højdepunkt kom dog først, da vi pludseligt havde en kaldende lundsanger (greenish warbler) nedefor obsposten! Vi fik ikke set fuglen, men både Jonas og Henrik var heldigvis så skarpe og få nogle gode optagelser af fuglen. Stabilt arbejde amigos. 

Så var dagen ligesom reddet, men Svend-Aage ville det sgu anderledes og opdager en rovfugl med hvid hale og sort endebånd i det fjerne som hurtigt kan bestemmes til en immatur kongeørn (golden eagle)!!! What?? En giga-art på hukket som jeg sgu ikke havde regnet med... Og slet ikke i august:)

Den gode stime skulle dog fortsætte, da der ikke lang tid efter kalder en lille fluesnapper (red-breasted flycatcher), igen nede for obspladsen. Denne får vi desværre heller ikke set, da krattene er aalt for tætte for tiden. Det er sgu ikke nemt at kratluske for tiden med alle de blade...

3 forskellige subarter på morgenobsen. Det må siges at nærme sig en godkendt obs. Men også kun næsten;) Jeg sad også og obsede i 7 timer derude i dag, så jeg kæmpede også for det. 

Af andre pæne arter/tal kan nævnes fiskeørn (osprey), vandrefalk (peregrine falcon), 2500 landsvaler (barn swallow), bjergvipstjert (grey wagtail) (hørt af ringmærkerne) og en fin gråstrubet lappedykker (red-necked grebe).

 513608A5-7853-4E3E-A552-F3A61AD353CB_1_105_c.jpeg

Vandrefalk

Dagens observationer kan ses her

Nettene kunne desværre ikke hamle op med obsen i dag, da vinden nok var for kraftig (så kan fuglene se spejlnettene meget nemmere). Det var i hvert fald indtrykket de fik, når fuglene decideret fløj over nettene. Så er det sgu ikke nemt. De blev derfor lukket efter standardtid, så folk kunne obse og luske som de nu engang lystede:)

Mosen var desværre lukket pga militærskydning i dag, så det var først ved 15-tiden at vi kunne luske mosen. Så snart de tillod det var vi dog i mosen som de første. Sultne efter flere sjældne fugle, på trods af hits på stribe i dag. Sikke de unge mennesker dog er svære at tilfredsstille...;)

Denne lusketur skulle dog vise sig at være en genial idé for Jonas' og mit vedkomne, da vi sparkede en rigtig fin 1k høgesanger (barred warbler) op i de yderste klitrækker syd for sabinebunkeren. Den var (suprise suprise) super skulky og bevægede sig lavt i krattene. Det blev derfor ikke til en super-obs, desværre. Men vi prøvede virkelig at luske den frem i et krat og havde flere nærdødsoplevelser med kronhjorte som tilfældigvis sov i samme krat som vi vadede rundt i...

1307FB87-18C1-4F88-812E-0128317AE1C7_1_105_c.jpeg

Ja han ligner sgu ikke én der lige har fundet en høgesanger ham JP;)

Puha... Det var sgu et af de længere blogindlæg. Hvis du har holdt ud til nu tager jeg hatten af og takker for din udholdenhed<3

Da vi kom hjem besluttede vi os sgu lige for at åbne net. JP skulle jo ud og arbejde mere på operation spottesanger, det blev desværre ikke til mere end nogle lokale havefugle, men den skulle da have et skud, nu hvor vinden var aftaget.
Ringmærkning:
23-08.png

Jeg tør næsten ikke håbe på noget i morgen, men vejrudsigten ser unægteligt god ud. Så med fare for at jinxe den big-time, så tror jeg nu også at i morgen bliver en rigtig fornuftig dag. Vi har ihvert fald vist i dag, at alt kan ske i Blåvand;)

Peace out

STH

Folk: David Manstrup, Merit Lenk, Marie Burdorf, Ole Friis Larsen, Lise Hykkelbjerg, Sebastian Thorup Hansen, Jonas Pedersen