Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (232)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Varme i luften, vind på vej fra øst og fugle i nettene

torsdag 16. maj 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: En klar morgen med svag vind fra nord blev allerede tidlig formiddag ændret til jævn vind fra nordøst og spredte skyer.
Temperaturen steg fra 7°C til 14°C ved middagstid. I løbet af eftermiddagen steg temperaturen yderligere til 17°C og vinden kom fra østnordøst. I læ og sol var det t-shirt vejr, men i vinden var en jakke god at have med sig.
Der var en kort overgang med lidt mørkere skyer omkring kl 15 og det gav 3 dråber regn, men mere blev det ikke til. Det meste af døgnet var der god plads mellem skyerne.
God sigt, men meget uro i luften ude over havet.

Jeg have alle net åbne før solopgang og skønt det gik lidt trægt med fugle i starten, så fik jeg mit ønske om en god dag ved nettene opfyldt.  Det hjalp mig til, at have net i Stationshaven åbne i 12 timer, så jeg fik travet nogle netrunder i dag og er lidt træt efter al den sol i hovedet. 
Imens jeg passede haverne og nettene, gik Peter ud i solopgangen og obsede fra Sydhukket. Der kom lidt terner forbi, men ingen kjover og meget få lommer, så Peter havde ikke fyldt notesbogen, da han stoppede lidt før kl 10 for at tage videre.
Bent nåede at komme ud og fik en snak i klitten med Peter, men Bent kunne heller ikke trylle andet end en Bynkefugl ud af sin tur rundt til grænsen ved militæres område. Der var igen skydning og ingen adgang til Mosen, så Bent endte med at tage videre og se til Filsø.

Med de relativt få fugle, der var at se i området, når man gik rundt med kikkerterne, så var det lidt overraskende, at jeg endte med et rigtig fint antal ringmærkede fugle. Dagens talrigste art blev Rødstjert med 22 mærket. De kom sivende gennem området hele dagen og de enkelte individer så ud til at forsvinde. Ingen af dagens fugle blev genfanget senere på dagen. Her kan ringmærkningen give en ide om, hvor mange fugle, der udnytter et område. Havde vi bare gået rundt med kikkerter og talt fuglene, havde vi formodentlig kun noteret 3-5 Rødstjerte i området, da vi aldrig så mere end 2 ad gangen. Vi havde blot tænkt, at de fugle vi så i samme område senere på dagen var gengangere.
Ud over Rødstjert talte Løvsangere også godt på dagens ringmærkningsliste, men det var 2 stk Grå Fluesnapper, der blev dagens fugle, da det var de første herude dette forår. 
Af genfangster var der gensyn med den Vendehals, mærket i april 2017, der også blev kontrolleret her den 5. maj i år.
Nye gamle kendinge af Stationshaven var en Gærdesanger mærket som 2k 27. april 2015. Den har været her igen i foråret 2016 og 2017, men blev ikke genfanget i 2018. 
En Lille Gråsisken han havde ikke helt så lang historie med sig, men kom retur næsten på toårsdagen for dens mærkning 12. maj 2017.

Dagens ringmærkningstal med genfangster i ():
Vendehals 0 (1), Hvid Vipstjert 1, Rødstjert 22, Havesanger 1, Munk 3, Gærdesanger 4 (1), Tornsanger 1, Løvsanger 16, Gransanger 3, Grå Fluesnapper 2, Broget Fluesnapper 2, Skovspurv 0 (1), Bogfinke 0 (2), Grønirisk 2, Tornirisk 1, Lille Gråsisken 4 (1)

Ialt 62 mærket og 6 genfanget fordelt på 16 arter.

Jeg afslutter her og går tidligt til ro efter aftensmaden, da jeg er ret spændt på dagen i morgen. Måske bliver det en rigtig stor dag med mange fugle i haven, da vinden er i øst, varmen er i luften og der skulle komme et nedbørsområde ved middagstid. 
En vejrsituation, der kunne bringe nattrækkende småfugle ned i krattene fra morgenen af, men kommer regnen allerede fra morgenstunden, eller bliver østenvinden af så hård styrke, at det bliver svært at finde net, der står i læ, så kan det ende med at jeg ingenting fanger.
Noget af det spændende ved livet som ringmærker - næste dag kan altid overraske.

DSC 4457 2
En ventet art på sæsonens liste over ringmærkede fugle i Blåvand. Den første Grå Fluesnapper med det brede gab, så insekter i luften skal nu passe godt på! 

DSC 4462 2

Dagens højdespringer antalsmæssigt var Rødstjert. Det gav mulighed for at tjekke variationen i haletegningen i forhold til den forholdsvis mørke hale, som en hun havde i går. 
Her er foto af halen af to forskellige af dagens individer. Sammenlign med fotoet på bloggen fra i går og se hvor variabelt udbredelsen af mørkt i halen er. Alle tre haler er af hunner og der er ikke kønsforskelle i variationen af haletegninger.