Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (234)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Dagen derpå vejrskifte, men alligevel et par overraskelser

tirsdag 21. maj 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Dis og helt overskyet med jævn vind fra nord prægede morgenen. Fra middag tog vinden til og kom op på 9m/s - stadig fra nord.
Hele døgnet jævne temperature på 10-12°C. Her ved tidspunktet kl 20 for blogskrivningen er der endnu ikke kommet nedbør i Blåvand, men regnbyger har der været både øst, vest, nord og syd for Fuglestationen, så mon ikke en af den rammer her i løbet af aftenen.

Var lidt brugt efter dagen igår, da jeg stod op lidt i 4. Jeg var dog spændt på at se, hvad dagen ved nettene ville bringe efter den store dag.
Desværre kunne jeg se at nordenvinden var vendt tilbage og endda ville blive af en styrke, hvor 4 af nettene ikke kunne åbnes.
Stadig netmeter nok til en standardringmærkning, men der var altså ikke mange fugle at komme efter i dag.
Alle Løvsangerne var pist væk og kun Grå Fluesnapper så ud til at have en rest af forekomsten i går.

Da vinden tog til ved middagstid og der var så få fugle, lukkede jeg ned allerede kl 13 og tog mig tid til en middagslur og en omgang tøjvask. En tur ude i vinden sidst på eftermiddagen gav ikke noget nyt.
Bent havde i morges været rundt i området - begrænset af militærets afspærring pga det store skyts var på øvelse.
På stranden ser det ud til at 3 par Dværgterner er kommt igang med reder, mens det blev til en Karmindompap hørt og set på noget afstand, da den sad inde i militærets område. 
Henrik Brandt var her også nogle timer, men fik ikke Karmindompapen med til sin årsliste.
Jeg kunne dog hjælpe ham med en fugl til den liste, lige som han var på vej hjemad. Overraskende kunne jeg nemlig tage Lundsangeren fra d. 19. maj ud af et net i haven. Underligt, at den slet ikke blev fundet i går med de folk der var i området og kiggede efter fugle.
En anden overraskelse i nettene kom lidt senere, da en Ringdrossel blev fanget. Ny art på årets ringmærkningsliste og overraskelsen består i, at jeg havde regnet med at den kom på listen i april.
Vi begynder nu at se flere unger, der lige er fløjet fra reden. De seneste dage et par Stære unger og Grønirisk, men idag fangede jeg den første nyudfløjne unge af de lokalt ynglende Lille Gråsisken.

Dagens ringmærkningstal med genfangster i ():
Jernspurv 0 (1), Hvid Vipstjert 1, Ringdrossel 1, Munk 3 (1), Gærdesanger 1, Løvsanger 1, Gransanger 3, Lundsanger 0 (1), Grå Fluesnapper 4, Lille Gråsisken 2

Ialt 16 mærket og 3 genfanget fordelt på 10 arter.

Vejrudsigten for i morgen lover frisk vind fra nordvest med 10m/s i middelvind og op til 15m/s i vindstød.
Altså tegner det til en dag uden standardringmærkning og jeg vil med god samvittighed holde mine første fridage fra fuglestationen i denne sæson og drage mod Hirtshals for de næste dages Naturmøde.
Hvis vejret tillader ringmærkning de næste dage vil det være Bent, der står for det.
Han burde være ret optimistisk, for reglen er jo, at når jeg endelig tage afsted for et par dage kommer der en sjælden fugl i stedet.

DSC 4678 2
Ringdrosslen var en 2k hun med beige/bruntonet brystbånd.

DSC 4660 2

Vingen afslørede de to generationer af armens store dækfjer. Inderst adult type og yderst beholdte 1 års fjer. Grænsen mellem de to generationer af store dækfjer er markeret med pilen.

20190521 092841 2resized
En lille smuk ugle blev det også til i mangel af fugle.
En Fyrreugle sad i et net i stationshaven. 
Tusinde tak til Andreas Bennetsen Boe for hjælp til bestemmelsen - rart at have venner, der har styr på de kræ, som jeg ikke selv lige kan sætte navn på. 
Den obs er nu lagt ind i Fugle&Naturs database, da det nærmeste indtastede fund af arten er oppe i Blåbjerg Plantage.
Nok mere et udtryk for, hvor få personer, der kigger efter den slags dyr, end hvor udbredt arten er.