Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (233)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Fornemmelsen fik ret

tirsdag 1. oktober 2019
3 hvidbrynede løvsangere ringmærket!
af Michael Brunhøj Hansen

Så blev det 1. oktober, og oktober er normalt den bedste efterårsmåned i Blåvand! Bent (og Henrik Brandt) stod for ringmærkningen i dag da Lisa som sagt er i København.

Jeg havde hele 5 personer til at hjælpe med morgenobsen, heriblandt Anders Zuschlag og Henrik Brandt. Vinden var temmelig svag og fra en nordlig retning, og vejret var ret behageligt, dog en anelse køligt. Trækket var ret overskueligt: der var ret stille over havet hvis vi fraregner de i alt 40 rødstrubede lommer der kom. Småfuglene trak rimelig højt eller langt inde over land, så de var svære at have med at gøre. Overvejende har det nok drejet sig om finker og pibere hvoraf nogle stykker også trak forbi Hukket over vandet. Efterårets første vindrosler nåede ligeledes Blåvand i dag med i alt ca. 6. Der kom en enkelt dværgfalk trækkende.

Morgenobsen blev afbrudt kortvarigt da Bent kunne melde at han havde fanget en hvidbrynet løvsanger i Fyrhaven. Som jeg skrev i går, sagde min fornemmelse mig at i dag nok ville blive dagen til en hvidbrynet løvsanger, og sørme så! Jeg havde kort forinden skrevet med Lisa, og hendes fornemmelse sagde hende også at der ville blive fanget en god fugl netop som hun er væk. Vi tog hurtigt op i Fyrhaven og fik set og fotograferet den; det er bemærkelsesværdigt så lille den er ift. en gransanger. Lisa begyndte at fortryde sin storbyferie ...

hvidbrynet 1Årets første ringmærkede hvidbrynede løvsanger i Blåvand. Bemærk det tydelige øjenbryn samt de to hvide vingebånd. Foto: Michael B. Hansen

Herefter vendte jeg tilbage til Hukket for at fortsætte morgenobsen, dog skete der ikke meget. Pludselig hører jeg dog en hvidbrynet løvsanger kalde ude i krattet, og det har formodentligt været en ny fugl.

Efter morgenobsen gik jeg med Bent og Henrik på netrunder resten af dagen. Mens jeg var med Bent på stationen, gik Henrik en runde i Fyrhaven, og her kunne han melde om en ny hvidbrynet! Jeg tog derop da den jo også skulle fotograferes og meldes ud. Han var ikke færdig med nettene, så jeg fulgtes med ham resten af runden. I ét af de sidste net sad der endnu en interessant løvsangerart. Vi kunne ikke se nogen vingebånd med det første da den var viklet ind i nettet, men det viste sig hurtigt at være endnu en hvidbrynet, så nu havde vi 2 i hænderne! Nu ville Lisa meget gerne tilbage til Blåvand ...

hvidbrynet 2Dagens 2. og 3. ringmærkede hvidbrynede løvsangere. Begge havde ingen fedt på kroppen og vejede ikke meget mere end 6 gram. Foto: Michael B. Hansen

Af andre ringmærkede arter havde vi efterårets første grønsisken, lille gråsisken og tornirisk. Lisa har virkelig valgt en dårlig dag at være væk da alle disse er arter hun godt vil ringmærke, særligt den i nettene ret sjældne tornirisk; resten skal hun dog nok få, også hvidbrynede, så hun kan være forstrøstningsfuld!

Det blev i alt til 90 ringmærkede fugle og 1 genfangst fordelt på hele 16 arter.

Species/art New ringed

Recaptures

Wren (gærdesmutte) 11  
Dunnock (jernspurv) 9  
Robin (rødhals) 13  
Common redstart (rødstjert) 1  
Song Trush (sangdrossel) 5  
Lesser Whitethroat (gærdesanger) 3  
Blackcap (munk) 3 1
Yellow-browed Warbler (hvidbrynet løvsanger) 3  
Chiffchaff (gransanger) 21  
Goldcrest (fuglekonge) 5  
Coal Tit (sortmejse) 1  
Chaffinch (bogfinke) 9  
Siskin (grønsisken) 1  
Linnet (tornirisk) 1  
Lesser Redpoll (lille gråsisken) 1  
Yellowhammer (gulspurv) 3  
Total 90 1


I morgen vender nordvestenvinden for en stund tilbage, og den bliver tilsyneladende nok også lidt halvkraftig igen. Der skal også komme byger, og måske bliver de længerevarende. Det kommer sikkert til at påvirke morgenobsen og ringmærkningen, så som det ser ud lige nu, forventer vi ikke noget særligt i morgen.