Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (31)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Godkendt havfugletræk

fredag 11. oktober 2019
2 sodfarvede skråper; 1 spurvehøg ringmærket.
af Lisa Flam, Michael Brunhøj Hansen

Dagen begyndte med en ikke alt for kraftig vind, så vi havde placeret os ved den høje bunker. Der kom nogle alkefugle og enkelte lommer, men ellers ikke meget andet. Omkring kvart i 9 ringede Lisa til mig og spurgte om vi ville se en spurvehøg hun havde fanget. Det ville jeg personligt gerne, men jeg ville ikke forlade morgenobsen for en spurvehøg selvom den kunne være sjov at se. Hun sagde så at hun nok fik brug for hjælp da hun gerne vil fotografere den og bl.a. manglede sit kamera. Da der kun kom alkefugle og lommer, og fordi David talte dem, tog jeg chancen og løb ned på stationen og hentede hendes kamera og bragte det op til Fyrhaven hvor hun havde fanget den. Jeg troede det skulle vare ca. 20 minutter, men det kom til at vare næsten 1 time!

For det første var der enkelte fugle der skulle ringmærkes først; da vi så kom til spurvehøgen til sidst, fandt vi ud af at dens ringstørrelse ikke var der, så den måtte bringes ned til stationen og blive ringmærket dér. Da det var Lisas første rovfugl, skulle hun lige lære hvordan man håndtere sådan én for at undgå dens kløer og næb, og det tog også lidt tid, forståeligt nok. Det gik som ventet meget godt.

Herefter skulle den naturligvis fotograferes, og det kan Lisa snildt bruge masser af tid på da alle detaljer skal med. En hel del billeder senere, taget af os begge, gik vi ned ad Fyrvej for at slippe den fri, og det skulle jo filmes i slow-motion! Det blev alt i alt en god oplevelse.

Da vi endelig var færdige, meldte David en sodfarvet skråpe ud på walkien; jeg nåede lige nøjagtigt ikke at få den at se, så det var lidt ærgerligt. Jeg fik at vide at de (David og Alex Rosendal) i mellemtiden var flyttet ned i hullet. Jeg var knapt nok kommet ned i hullet og havde sat mig, før en ny sodfarvet skråpe kom trækkende, og denne var noget tættere på, nærmest i revet! David fik taget et par dokumentationsbilleder af den. Det blev den bedste sodfarvede skråpe jeg hidtil har set!

sooty shearwaterSodfarvet skråpe – lige i smasken på os! Foto: David Manstrup

Der dukkede også andre havfugle op. Der kom rider i strandkanten, både unge og gamle (i alt 5), og et godt stykke ude kom der nogle dværgmåger (6). Vi havde i alt 14 suler hvilket er temmelig få. Mens jeg var væk, var der desuden 1 adult lys fase almindelig kjove.

Der kom også bjergænder, en flok på 6, og der trak 27 ederfugle mod nord. Vi havde 1 storspove, 3 store præstekraver, 1 gråstrubet lappedykker, 22 rødstrubede lommer og 84 lomvier/alke. Der var stort set ikke gang i småfugletrækket, men det blev da bl.a. til 1 bjergvipstjert.

Der var regn på vej, og der blev meldt om store stormsvale fra bl.a. Vejers Strand, så vi ventede i spænding på den. Der kom imidlertid en kraftig og længerevarende byge, så vi blev godt gennemblødte. Det kom til at regne stort set resten af dagen, og vi fik ikke nogen stormsvaler at se i denne omgang.

I morgen går det løs med Feltræf her i Blåvand som skal vare den næste uges tid. Der kommer altså til at være mange aktiviteter og dermed mange mennesker det næste stykke tid i området. Mange ornitologer betyder forhåbentligt også mange spændende fugle selvom vejret ikke ser super ud.

Og så en vejrudsigt for i morgen: det kommer nok til at ligne i dag, men regnen skulle holde sig væk. Vinden skulle være i vestsydvest og op til 10 m/s, så vi ser frem til at der nok kommer flere havfugle, gerne et par skråper og stormsvaler.


Lisa Flam:

 Cold wet days can bring magic.

I will admit I always prefer warm dry days, but it is just part of the deal.
First round in the lighthouse garden had a special surprise for me- I was waiting for him to come. I saw it as a challenge, due to the fact I have never ringed one, and was waiting to deal with it. And there he was, waiting for me in the first net- SPARROWHAWK (SPURVEHØG)! It was the first one for this season, and although Sparrowhawks are not rare in any way, they are exciting to have in the nets.

untitled 1 of 1 31cy male Sparrowhawk (spurvehøg). Photo: Lisa Flam

Between 9:30-11:30 we had no birds in the nets, but some rain in the distance, so we decided to close the nets right on time and they were all closed right as the rain started.

The last bird of the day was a Dunnock (jernspurv) with a ring number I didn’t recognize, but from Denmark.

I saw it was a 2cy+ immediately, checked weight and fat and released it. I was so intrigued I went straight to the data to check- The Dunnock was ringed here in Blåvand in the end of June 2015! by Henrik Knudsen, as a 1cy, meaning it probably hatched not far from here, maybe even in the bird station area.

This Dunnock was in good body condition, weighed 22,5 g and had a lot of fat! I was amazed seeing this bird here again, knowing where to find food, knowing to come back here. It is today a strong healthy 5cy Dunnock! 

20191011 114440.jpg15cy Dunnock (jernspurv)! Hope to see this bird again next year. Good luck!! Photo: Lisa Flam

Species New ringed Recaptures
Sparrowhawk (spurvehøg) 1  
Wren (gærdesmutte) 1  
Dunnock (jernspurv) 3 1
Blackbird (solsort) 2  
Blackcap (munk) 1  
Chiffchaff (gransanger)   1
Goldcrest (fuglekonge)   2
Chaffinch (bogfinke) 2  
Total 10 4