Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2020 (122)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)(se alle)

Tornenes Dag

tirsdag 2. juni 2020
Tornskade, tornsanger, tornirisk.
af Michael Brunhøj Hansen

Vejr: solrigt, varmt og næsten ingen vind (maks. 4 m/s). Temp. 11-19 grader.

Det blev atter en varm dag med næsten ingen vind og næsten ingen skyer. Dagen stod nærmest udelukkende på ringmærkning. Henrik Knudsen var ankommet tidligt om morgenen og skal ahve en enkelt overnatning; han tog en kort morgenobs hvor nærmest intet skete trækmæssigt; han havde dog bl.a. 14 rastende strandhjejler hvilket er et pænt tal på denne årstid. Jeg havde været ude og natlytte lidt aftenen før, så jeg sov lidt længere i dag.

Jeg sluttede mig til Susanne det meste af dagen og gik med på de fleste netrunder. Lidt i otte blev dagens fugle fanget, nemlig to rødryggede tornskader, en han og en hun, i samme net.

IMG 4558 red
IMG 4582 red
Hannen (øverst) og hunnen. Tornskader kan være lidt frygtede blandt ringmærkere da de kan bide hårdt, men de rødryggedes bid er ikke specielt mere smertefulde end fx kernebidernes og blåmejsernes. Fotos: Michael Brunhøj Hansen

Da Susanne også havde fanget tornsanger, snakkede vi om at vi blot manglede tornirisk før vi kunne kalde det "Tornenes Dag" (haha...); følgende netrunde kom den, en flot han, selvom det var en genfangst.

IMG 4593 red
Dagens 3. "torn", 3K+ han tornirisk. Foto: Susanne Primdahl

Flere fugleunger er ved at forlade reden for tiden; således blev der i dag fanget 1K solsort, sangdrossel og jernspurv.

Fra omkring middag kom der mange nulrunder, og Fyrhaven blev lukket. Først sidst på eftermiddagen kl. 18 da nettene i Stationhaven blev lukket, var der en 3K+ han rødstjert der gerne ville have en ring på.

Morten var en tur på Esbjerg Sygehus, og dér han fik lov til at tilbringe et par nætter mere på fuglestationen; på torsdag skal han altså definitivt til Skejby. Bent, Svend Aage og John holdt et møde i naturskolen om eftermiddagen.

Om aftenen var Henrik en tur på stranden hvor han havde en 2K middelhavssølvmåge. Dem skal vi nok holde øje med det nærmeste stykke tid.

Natoptagelsen gav krik- og spidsand samt grønbenet rørhøne.

Ringmærkning: gærdesmutte (1), jernspurv 1+1, rødstjert 3, solsort 1, sangdrossel 1, kærsanger 1, gulbug 1, tornsanger 2, havesanger 1, gransanger 4+1, løvsanger 5+1, rødrygget tornskade 2, grønirisk 1, tornirisk (1).

I alt 24 ringmærkninger og 6 genfangster fordelt på 14 arter.

Folk: Susanne, Morten, Henrik, Bent, Svend Aage, John, Michael